Σε ορίζοντα δύο ή ακόμη τριών χρόνων, εκτιμά ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ότι θα εδραιωθεί η ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Μιλώντας χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης και σε παρατήρηση ότι «οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα», ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι είναι σωστή η υπόδειξη και είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε, που επιβάλλεται η συνέχιση του προγράμματος εξυγίανσης καθώς, δεν αρκούν μόνο δύο τρίμηνα θετικού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τη σημαντική αυτή επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

«Έχουμε αντιστρέψει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που η κυπριακή οικονομία είχε εισέλθει από τα μέσα του 2011. Αλλά για να υπάρξει ευρύτερη διάχυση του οφέλους στο σύνολο της οικονομίας, χρειάζονται περισσότερα από δύο τρίμηνα θετικού ρυθμού ανάπτυξης», σημείωσε.

«Πρέπει να δούμε σε ορίζονται δύο ή τριών χρόνων αυτό το θετικό ρυθμό ανάπτυξης να εδραιώνεται, δηλαδή να μετατρέπεται σε βιώσιμο. Και είναι γι’ αυτό που, τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και εγώ ο ίδιος και όσοι εκπροσωπούμε την κυβέρνηση έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει».

«Έχουμε», τόνισε, «δείγμα γραφής ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και έχουμε την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε».

«Πρέπει», πρόσθεσε, «χωρίς χαλάρωση, αλλά και με γνώμονα την αρχή να μην επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος, που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ξέροντας μάλιστα πως είναι με δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουμε την ανάπτυξη».

Υπέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές διορθώσεις, αλλάζοντας την εικόνα ενός κράτους που αλόγιστα δαπανούσε.

Ανέφερε ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική, όπως ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών, αποτελούν ένα από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

Σε κάθε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε, εγκρίνονται νομοσχέδια και ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν δομές, διορθώνουν τα κακώς έχοντα θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο υγιές και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος θα είναι ο τελευταίος που θα καταρτιστεί σε περίοδο μνημονίου, ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι δεν θα είναι ο τελευταίος που θα χαρακτηρίζεται από σύνεση και ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Θα χαρακτηρίζεται, πρόσθεσε, από μία προσέγγιση ότι δεν θα φορτώνει βάρη στον ιδιωτικό τομέα, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για ένα λελογισμένο προϋπολογισμό που θα αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, επιταχύνοντας έργα ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και παρέπεμψε στις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας προς τις επαρχίες.

«Έχουμε πλέον τις οικονομικές δυνατότητες για να επιταχύνουμε έργα ανάπτυξης σε συνδυασμό και με τα φορολογικά κίνητρα τα οποία πρόσφατα έχουμε εγκρίνει», ανέφερε.