Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύριοι Υπουργοί και βουλευτές, Φίλε Πρόεδρε του ACTA,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που εκ μέρους του ΚΕΒΕ χαιρετίζουμε τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, του ACTA.

Η φετινή συνέλευση σας συμπίπτει με μια καλή χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό. Παρά τα πολλά αρνητικά σημάδια που υπήρχαν στις αρχές του χρόνου, λόγω κυρίως της οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία, φαίνεται ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση από άλλες αγορές τον Ιούλιο κάλυψε μέρος των απωλειών της ρωσικής αγοράς, η οποία ωστόσο την τελευταία στιγμή κινήθηκε καλύτερα.

Συνολικά, ο αριθμός των τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 ανήλθε σε 1.450.427, έναντι 1.361.794 άτομα την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας άνοδο 6,5%.

Υπό τις περιστάσεις, λοιπόν, ο τουρισμός κινήθηκε ικανοποιητικά, συμβάλλοντας για ακόμα μια φορά στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, η οποία όπως γνωρίζετε παρουσίασε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο θετικό πρόσημο, κάτι που δείχνει ότι φεύγουμε από την ύφεση. Αξιολογώντας γενικότερα την επίδοση και τη συνεισφορά του τουρισμού κατά τη δύσκολη συγκυρία 2013-15 μπορούμε μετά βεβαιότητας σήμερα να πούμε ότι αποδείχθηκε η ασφαλέστερη ασπίδα για την κυπριακή οικονομία. Στα δύσκολα τρία χρόνια της κρίσης, που τα πάντα σχεδόν κατέρρευσαν, ο τουρισμός έδειξε σημαντικές αντιστάσεις και μεγάλες αντοχές. Διατήρησε θέσεις εργασίας, έφερε φρέσκο χρήμα στον τόπο, υλοποίησε επενδύσεις και γενικά αποτέλεσε την όαση σε ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον.

Με τις διαπιστώσεις αυτές, το ΚΕΒΕ αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί την κυβέρνηση, τον ΚΟΤ, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους και γενικά όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό για τη μεγάλη συμβολή τους στη διατήρηση “ζωντανού” του τουριστικού προσώπου της Κύπρου.

Ωστόσο, επειδή δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο τουριστικός τομέας μας χαρακτηρίζεται και από πολλές εγγενείς αδυναμίες, τις οποίες επιβάλλεται άμεσα να ξεπεράσουμε. Οι γηρασμένες ξενοδοχειακές μονάδες μας, το ψηλό κόστος των υπηρεσιών μας, η εποχικότητα, η έλλειψη ποιοτικών έργων υποδομής, η απουσία περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων με νέες αγορές, ο κρακτισμός και άλλα αρνητικά φαινόμενα, δυσφημίζουν το τουριστικό πρόσωπο της Κύπρου.

Κατά τη γνώμη του ΚΕΒΕ, “ο ήλιος και η θάλασσα” δεν αποτελούν πλέον επαρκή και ισχυρά εφόδια για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες με ψηλότερο βιοτικό επίπεδο, κάτι που είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Η Κύπρος, ως καθαρά τουριστική χώρα, χρειάζεται περισσότερα, ποιοτικότερα και αποτελεσματικότερα εφόδια για να μπορέσει να ξεπεράσει αισθητά το όριο των 2 εκατ. τουριστών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ίδρυση καζίνο, για νέες μαρίνες, για νέα γήπεδα γκολφ, για φορολογικά κίνητρα στους ξενοδόχους και άλλα, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και τις χαιρετίζουμε. Ωστόσο, όλα αυτά και ειδικά τα ποιοτικά έργα υποδομής πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο, ώστε η Κύπρος να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική για τους τουρίστες.

Ο τουρισμός της Κύπρου έχει μέλλον, φτάνει να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας, να εκσυγχρονίσουμε τις δομές μας και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλοι να δούμε το σύνολο και όχι τα μικροσυμφέροντα είτε του επαγγέλματος, είτε της περιοχής μας

Αναφορικά με τον εξερχόμενο τουρισμό, το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι και φέτος τα αποτελέσματα είναι σχετικά ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Ιούλιο υπήρξε μια μείωση κατά 11,2%, ενώ σε 6μημη βάση (Ιανουάριος – Ιούλιος 2015) οι Κύπριοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ανήλθαν σε 627.200 άτομα, σε σύγκριση με 653.400 άτομα την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας μικρή πτώση 4%. Άρα παρά την κρίση, οι Κύπριοι συνέχισαν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ειδικά στην Ελλάδα και στα νησιά της. Αυτό βοήθησε τα τουριστικά γραφεία και τους οργανωτές ταξιδιών της χώρας μας.

Ως ΚΕΒΕ είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των τουριστικών επαγγελμάτων στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι ο ευρύτερος τομέας του τουρισμού μπορεί να συμβάλει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Και αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους για το πώς θα διαχειριστούμε το όλο θέμα.

Με αυτές τις σκέψεις και συγχαίροντας τον Πρόεδρο του ACTA κ. Ντίνο Κάκκουρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του τουρισμού, εύχομαι κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση σας.

Σας ευχαριστώ πολύ