Για την Κυβέρνηση, δεν υπάρχει περιθώριο αποδοχής μιας συνθήκης, η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο η υγεία και η κοινωνική πρόνοια να καταστούν από κοινωνικό αγαθό, από δικαίωμα, σε εμπόρευμα, διαμηνύει σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος προσθέτει ότι σήμερα ο τομέας της υγείας στην Κύπρο βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων.

Σε μήνυμά του, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών (18 Απριλίου), ο κ. Πατσαλής αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί μία συνθήκη, η οποία θέλει σήμερα την χώρα μας, να είναι η χώρα που έχει έναν από μικρότερους προϋπολογισμούς σε δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της ΕΕ.

“Μίας συνθήκης”, σημειώνει, “όπου το 49,4% των δαπανών για την υγεία που ξοδεύει ο Κύπριος πολίτης, δεν αποζημιώνεται από οποιοδήποτε σύστημα ή ιδιωτική ασφάλιση υγείας, με αποτέλεσμα σημαντικά έξοδα να καλείται να τα καλύψει ο ασθενής από την τσέπη του”.

Όπως προσθέτει “καθήκον και προτεραιότητα μας είναι με αποφασιστικότητα να ανατρέψουμε αυτήν τη δυσμενή πραγματικότητα και να ανακουφίσουμε τον πολίτη”, για να συμπληρώσει ότι καθήκον της πολιτείας είναι “να υπερασπιστούμε τις συλλογικές αξίες, που υπηρετούν τον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές του”.

Επίσης, αναφέρει ότι “καθήκον και προτεραιότητα μας είναι να εξορθολογήσουμε τον τομέα της υγείας στη χώρα μας μεταρρυθμίζοντας τον και να διορθώσουμε διαχρονικές παθογένειες, να διορθώσουμε στρεβλώσεις και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος όλων των πολιτών.

“Καθήκον και προτεραιότητα μας είναι να λειτουργούμε ούτως ώστε να επιτύχουμε αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: ένα καλύτερο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες μας, με κάλυψη προς όλους τους πολίτες μας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού και οικονομικής κατάστασης. Ένα σύστημα υγείας που να θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο και που να διασφαλίζει δια βίου πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Με έμφαση στην πρόληψη, στην περίθαλψη, στη διάγνωση, στο φάρμακο, στην αποκατάσταση”, καταλήγει.