Τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν ευοδώσουν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία, αναμένεται να αρχίσουν τα έργα για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης.

«Εάν όλα πάνε καλά», είπε, «οι εργασίες θα αρχίσουν το καλοκαίρι».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως σε περίπτωση συμφωνίας με την κοινοπραξία θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της κυπριακής Δημοκρατίας και των εργαζομένων.

Υπέδειξε πως θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του μήνα όταν λήξουν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία, κυρίως σε ότι αφορά τους κύριους όρους της συμφωνίας.

«Όσον αφορά στην πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τις υποδομές, τη μαρίνα και το λιμάνι, η χρηματοδότηση διασφαλίστηκε και θα προέλθει από ιδίους πόρους. Αυτό θα το επιβεβαιώσουμε με το τέλος των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Πρόσθεσε πως «για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης θα μπουν κάποιοι όροι στην κοινοπραξία σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το έργο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, περιλαμβανομένης και της οικονομικής ζημιάς. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι το έργο θα προχωρήσει».

Υπέδειξε πως το λιμάνι Λάρνακας θα επικεντρωθεί σε εργασίες κρουαζιερόπλοιων για επιβατική κίνηση. Η μαρίνα θα αναβαθμιστεί για προσέλκυση πιο αναβαθμισμένου πελατολογίου.

«Οι χερσαίες αναπτύξεις», είπε, «που είναι το εμπορικό κομμάτι, αυτό που ευελπιστεί η κοινοπραξία, είναι ότι θα έχει τα περισσότερα έσοδα και κέρδη».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στο συμβόλαιο και βάση αυτού εάν δεν γίνουν αναπτύξεις στον χερσαίο χώρο εντός χρονικού πλαισίου, η γη θα επιστρέψει στο κράτος, επισημαίνοντας πως «ως κράτος διασφαλίσαμε τα συμφέροντα της κυπριακής Δημοκρατίας».