Την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας τονίζει το ΚΕΒΕ με σημερινή του ανακοίνωση, σημειώνοντας πως τα όσα πέτυχε η Κύπρος ως κοινωνία, με πολλές θυσίες, δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση βεβιασμένων αιτημάτων μιας μερίδας συμπολιτών μας.

Σε μία περίοδο όπου η ανεργία έχει επιτέλους σπάσει το φράγμα του 10% και συνεχίζει την καθοδική της πορεία, άκαιρες και αλόγιστες ενέργειες όπως μια ενδεχόμενη απεργία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μπορούν να ελλοχεύουν κινδύνους για όλους μας. Το ΚΕΒΕ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με την Τράπεζα Κύπρου, καλή τη πίστη και με διάθεση συναίνεσης.

Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι η πορεία προς την ανάκτηση της σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένει εύθραυστη, με δεδομένη και την εποπτική πίεση που όπως είναι γνωστό ασκείται σε μεγάλο μέρος του συστήματος.

Όλοι γνωρίζουμε και πρώτοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι βίωσαν δύσκολες μέρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ότι οι βεβιασμένες και επιπόλαιες ενέργειες οδηγούν σε δύσκολες ατραπούς. Οι μισθολογικές και άλλες απαιτήσεις σε μια περίοδο όπου στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε νοικοκυριά αλλά και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ασύμβατη με τις συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία. Επιπλέον, ένα κλίμα εφησυχασμού θα μπορούσε να θέσει την χώρα εκτός τροχιάς σε μια κρίσιμη περίοδο από την οποία θα εξαρτηθεί η πλήρης ανάκαμψή μας τα επόμενα χρόνια.

Το ΚΕΒΕ είναι διαχρονικά υπέρ της δημιουργίας ενός κλίματος συναίνεσης στις εργασιακές σχέσεις και πάντοτε λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορεί, όμως, να αφήσει ασχολίαστες ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με το καλώς νοούμενο συμφέρον της οικονομίας και οι οποίες μπορεί να πλήξουν το αίσθημα ελπίδας που επιτέλους μπορούν να αισθάνονται οι κύπριοι στο σύνολό τους.