Το ΚΕΒΕ γιόρτασε τα 90 χρόνια πλούσιας δράσης και προσφοράς του στην Κύπρο και στην οικονομία της, με εκδήλωση στους κήπους τους Προεδρικού Μεγάρου.

Στην εκδήλωση, που παρευρέθηκαν 400 επίσημοι, κρατικοί αξιωματούχοι επιχειρηματίες και στελέχη, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε Τιμητική Πλακέτα στο ΚΕΒΕ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής του στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου στα 90 Χρόνια ζωής του Επιμελητηρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Πηλείδης είπε ότι τα 90 χρόνια δράσης του ΚΕΒΕ χάραξαν ιστορία, διαμόρφωσαν το παρόν και σμιλεύουν το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της οικονομίας του τόπου.

Όπως εξήγησε, το ΚΕΒΕ ιδρύθηκε το 1927, κάτω από δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, πρόσθεσε, μια ομάδα πρωτοπόρων και διακεκριμένων επιχειρηματιών της εποχής ξεχώρισε βλέποντας μπροστά. Έτσι, είπε, ανέλαβαν την τολμηρή πρωτοβουλία να οργανώσουν τον επιχειρηματικό κόσμο, να του δώσουν φωνή και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της οικονομικής πορείας της Κύπρου, με ουσιαστικούς τρόπους.

Αφού τόνισε ότι η ιστορία του ΚΕΒΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική και οικονομική ιστορία της Κύπρου, επισήμανε ότι το Επιμελητήριο κατά τη δράση του υπήρξε καινοτόμο, δυναμικό και διεκδικητικό και αγωνίσθηκε με υπευθυνότητα για την ανάπτυξη της οικονομίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ευρύτερη πρόοδο του τόπου, έχοντας πάντα στραμμένη την οπτική του στη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.

Συνεχίζοντας ο κ. Πηλείδης, είπε ότι παρά το ξεπέρασμα της κρίσης, η οικονομία μας βρίσκεται ενώπιον νέων προκλήσεων, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που κόστισαν ακριβά. Η επανάπαυση, η ολιγωρία, η ατολμία, η ασυνέπεια, είχαν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, είπε χαρακτηριστικά.

Τις μέρες μας, είπε, χρειαζόμαστε μια σύγχρονη νοοτροπία που να απελευθερώνει δυνάμεις σε ρήξη με αυτή που τις εγκλωβίζει.
Γι’ αυτό, είπε, στην πορεία προς το αύριο της κυπριακής οικονομίας, οφείλουμε να θέσουμε ως βασικό στόχο την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστικότητας.

Μιλώντας για τη στρατηγική που επιθυμεί το ΚΕΒΕ να ακολουθήσουμε, υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα, να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, να ενισχυθεί η διαφάνεια, να υπάρξει ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, να εμπεδωθούν οι αρχές της ισονομίας, να απεξαρτηθεί η λειτουργία του κράτους από τον κομματικό εναγκαλισμό και να αναβαθμιστούν οι υποδομές της χώρας.

Επεσήμανε επίσης ότι στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να προειδοποιεί έγκαιρα και να προτείνει μέτρα που ενισχύουν την παγκόσμια θέση της χώρας, εντάσσοντας στο σχεδιασμό μας την αξιολόγηση των διεθνών προκλήσεων, πως αυτές συνδέονται με τη γεωγραφική μας γειτονιά και τον τρόπο που μας επηρεάζουν.

Ο ρόλος του ΚΕΒΕ σ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι στατικός. Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις. Γι’ αυτό το ΚΕΒΕ θα πρωταγωνιστήσει στις αλλαγές και θα στηρίξει την εφαρμογή τους.

Τελειώνοντας, ο κ. Πηλείδης εξέφρασε την μεγάλη εκτίμηση για το έργο και την προσφορά όλων εκείνων που εργάστηκαν στο ΚΕΒΕ και στα Τοπικά Επιμελητήρια τα τελευταία 90 χρόνια. Αφού ευχαρίστησε τους Προέδρους, τους Διοικητικούς Συμβούλους, τους Γενικούς Γραμματείς, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες που υπηρέτησαν το ΚΕΒΕ στα τελευταία 90 χρόνια, είπε ότι «σήμερα όλοι εμείς είμαστε υπερήφανοι για τους σκαπανείς του Επιμελητηριακού Θεσμού στην Κύπρο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ειδικό φιλμάκι που αντικατοπτρίζει τα 90 χρόνια πλούσιας δράσης του ΚΕΒΕ στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Με την ευκαιρία των 90 χρόνων του ΚΕΒΕ οι χορηγοί της εκδήλωσης προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την δράση και την προσφορά του ΚΕΒΕ. Αναλυτικά δήλωσαν:

Ο κ. Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC συνεχάρη το ΚΕΒΕ για το πολύχρονο και πολύπλευρο έργο του δηλώνοντας ότι «Στόχος μας στην PwC Κύπρου είναι να αποτελέσουμε μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας στον τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε στην ευρύτερη προσπάθεια για την προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο. Με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, στηρίζουμε διαχρονικά τις δράσεις του ΚΕΒΕ και συνεργαζόμαστε στενά μαζί του για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος.»

Ο κ. Βαρνάβας Ειρήναρχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Logicom Public Ltd., συνεχάρη το ΚΕΒΕ για τα 90 χρόνια σημαντικής προσφοράς στην οικονομία και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Κύπρου.

«Το ΚΕΒΕ, πάντοτε παρών, στήριξε την επιχειρηματικότητα και συνδιαμόρφωσε το επιχειρηματικό ήθος με ουσιαστικές δράσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, προώθησε με ζήλο την καινοτομία, συνεισέφερε στη σχεδίαση και εξέλιξη του οικονομικού μοντέλου και της οικονομικής στρατηγικής του τόπου μας και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που ταλάνισαν κατά καιρούς τον τόπο μας.

Είμαστε σίγουροι ότι, με όραμα το βέλτιστο, θα συνεχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό και δυναμισμό να αγωνίζεται συνεισφέροντας στην πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας».

Η Τράπεζα Κύπρου , διαβλέποντας το σημαντικό ρόλο που θα διαδραμάτιζε το νεοσύστατο, τότε, Επιμελητήριο στη ανάπτυξη της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου, υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του ΚΕΒΕ.

Κορυφαία στελέχη της Τράπεζας παρότρυναν τους εμπορευόμενους να εγγραφούν ως μέλη της Επιμελητήριου ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας ανέλαβαν θέση συμβούλων στο ΚΕΒΕ. Τα χρόνια κύλησαν και οι σχέσεις Τράπεζας και Επιμελητηρίου σφυρηλατήθηκαν και διευρύνθηκαν σ’ όλους του τομείς επιφέροντας τεράστια οφέλη στην οικονομία της χώρας .