Τελεσίγραφό απέστειλαν οι συντεχνίες στους ξενοδόχους, μέσω της μεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου εργασίας, για λήψη δυναμικών μέτρων αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ απέστειλαν επιστολή προς τη διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας Μαρίνα Ιωάννου καλώντας την να κηρύξει, μέχρι τέλος του μήνα, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις καθώς, όπως υποστηρίζουν, η σύμβαση έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και επτά μήνες μετά, δεν έγινε ούτε ένα θετικό βήμα από πλευράς των ξενοδόχων για την ανανέωση της.

Τα μέλη των δύο συντεχνιών σε πρόσφατες κοινές γενικές συνελεύσεις, εξουσιοδότησαν τις ηγεσίες τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν μέχρι τέλος Ιουλίου δεν δημιουργηθούν προοπτικές για ειρηνική ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Μέχρι στιγμής των χάσμα διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες του υπουργείου εργασίας.

Το ενδεχόμενο να προκληθεί εργατική αναταραχή στην καρδιά μίας δύσκολης για φέτος τουριστικής περιόδου δεν φαντάζει απόμακρο.

Διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις 4% ετησίως

Οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο.

Ζητούν παράλληλα όπως όλα τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης, να επανέλθουν όπως ακριβώς αυτά προβλέπονταν στη σύμβαση η οποία ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι συντεχνίες προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι αποκοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων είχαν ανέλθει περίπου στο 15% και αξιώνουν σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των μελών τους.

Διαφωνία ξενοδόχων για επαναφορά προνοιών σύμβασης

Οι ξενοδόχοι διαφωνούν με την επαναφορά παλαιότερων προνοιών της σύμβασης με το επιχείρημα ότι είχαν συμφωνήσει ενσωμάτωση των αργιών και άλλων ωφελημάτων σε σχετικό νόμο το 2016.

Περιορίζονται να αποδεχθούν την παραχώρηση μέρους των μισθολογικών αυξήσεων και αναθεώρησης των υφιστάμενων μισθολογικών κλιμάκων, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.

Τα μέλη των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων, φαίνεται να αφήνουν ανοικτό ένα μικρό παραθυράκι ως προς την αποδοχή κατώτατου ορίου μισθού σε περιορισμένο αριθμό χαμηλών κλιμάκων που να μην ξεπερνά τα €800 – €900, δεδομένου ότι θα διαγραφεί, όπως λένε, το δικαίωμα υπηρεσίας που είναι ήδη κατοχυρωμένο στο νόμο.

Οι ξενοδόχοι στις συναντήσεις τους με τη διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων πρόταξαν επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη φετινή περίοδο η ξενοδοχειακή βιομηχανία.