Μετά από μια απρόσμενα καλή χρονιά για την οικονομία για και την Κύπρο, υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 2017. Με βάση τις εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του το 2016, η νέα χρονιά προβλέπεται αρκετά ελπιδοφόρα για την Κύπρο.

Στις αρχές του χρόνου, θα έχουμε τις κρίσιμες συνομιλίες για το κυπριακό στη Γενεύη. Το ΚΕΒΕ εύχεται και ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε οριστική διευθέτηση του κυπριακού, με μια λύση σωστή, βιώσιμη και λειτουργική. Ευελπιστούμε ότι οι ξένοι μεσολαβητές θα ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, ώστε να επιδείξει μια εποικοδομητική και συναινετική στάση. Μετά από 42 χρόνια τουρκικής κατοχής και ατελέσφορων προσπαθειών, όλοι έχουν υποχρέωση να συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού.

Στην οικονομία, παρά την συνέχιση αρκετών προβλημάτων, υπήρξαν θετικές εξελίξεις το 2016. Η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+2.7% του ΑΕΠ) που είναι ο ψηλότερος στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε κάτω του 2% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 108% του ΑΕΠ. Στα θετικά είναι επίσης το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι σχεδόν ισοσκελισμένος, ενώ διαθέτουμε και πρωτογενές πλεόνασμα.

Αξιοσημείωτη είναι και η πορεία σημαντικών τομέων της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός που κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Ικανοποιητικά κινήθηκαν οι τομείς των υπηρεσιών, της ναυτιλίας, του εμπορίου και άλλοι, ενώ πληγέντες από την κρίση τομείς, όπως τα ακίνητα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Ωστόσο, πίσω απ’ αυτή τη θετική εικόνα υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά. Στα προβλήματα περιλαμβάνονται τα υψηλά επίπεδα ανεργίας (12%) και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες, που παρά τις προσπάθειες όλων μας ανέρχονται στο ανησυχητικό επίπεδο των €24 δις. Στις προκλήσεις είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις και η προώθηση των μεγάλων έργων ανάπτυξης.

Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουν κόστος για την οικονομία. Ήδη, απ’ αυτή τη στάση μας, υπάρχουν επιπτώσεις στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην αναμόρφωση του προσώπου ζωτικών τομέων της οικονομίας μας.

Το ΚΕΒΕ, με την ευκαιρία του νέου χρόνου καλεί την κυβέρνηση και κυρίως τη Βουλή να προχωρήσουν άμεσα στην προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών. Όσες προσπάθειες κι’ αν καταβάλει ο ιδιωτικός τομέας για ανάπτυξη και πρόοδο, αν δεν βελτιώσουμε το περιβάλλον της οικονομίας δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το ΚΕΒΕ, και οι επιχειρήσεις μέλη του είναι έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και τη νέα χρονιά! Όμως, δεν μπορούν να πολεμούν με τις σκιές του αναχρονισμού, της γραφειοκρατίας και των απαρχαιωμένων αντιλήψεων. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα διαχειριστεί η Πολιτεία.

Το ΚΕΒΕ δηλώνει αισιόδοξο για το 2017. Ταυτόχρονα, στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι χρειάζονται και παρεμβάσεις από την Πολιτεία για να μπορέσουμε να εκσυγχρονιστούμε και αναμορφώσουμε την οικονομία μας, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον.

Το ΚΕΒΕ εύχεται στις επιχειρήσεις, στα μέλη του και σ’ όλο το κυπριακό ελληνισμό Χρόνια Πολλά και Ευτυχές το νέο έτος 2017.