Το τέλος της χρονιάς, μας δίνει την ευκαιρία, όχι μόνο για να εκφράσουμε τις ευχές μας για το επόμενο έτος, αλλά και για να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα, προκειμένου να βελτιώσουμε την οικονομία και τη χώρα μας.

Το ΚΕΒΕ, που το 2018 συμπλήρωσε 91 χρόνια επιτυχούς δράσης και συνεισφοράς στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, επισημαίνει ότι η νέα χρονιά προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία, αλλά περιέχει και μεγάλες προκλήσεις.

Το 2019, προκρίνεται από το ΚΕΒΕ, ως ένα έτος – κλειδί για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια σημαντική συγκυρία που θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε πλήρως αφ’ ενός για να πετάξουμε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις πληγές της κρίσης και αφ’ ετέρου για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο στο μέλλον.

Έχοντας ως παρακαταθήκη τα όσα όλοι μαζί (κυβέρνηση, Βουλή, παραγωγικές τάξεις και πολίτες) πετύχαμε το 2018, μπορούμε να πορευτούμε με νέες ευφάνταστες πολιτικές και στοχευμένες κινήσεις για να κερδίσουμε το στοίχημα του αύριο.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι η βελτίωση που υπήρξε το 2018 σ’ όλους σχεδόν τους δείκτες της οικονομίας αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για το ταξίδι στο μέλλον. Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης (3.9% του ΑΕΠ), η δημοσιονομική βελτίωση, η έξοδος από το Μνημόνιο, η επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και στις αγορές για φθηνότερο δανεισμό, οι αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης, το ρεκόρ ανόδου στον τουρισμό, η ανάκαμψη της κτηματαγοράς, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και άλλα επιτεύγματα, δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες μέρες.

Με εφαλτήριο αυτές τις θετικές εξελίξεις μπορούμε να αποκλιμακώσουμε περισσότερο την ανεργία και να την περιορίσουμε σε μονοψήφιο αριθμό, να διαχειριστούμε καλύτερα τα «κόκκινα δάνεια» και να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό, που αποτελούν τις τρεις μεγάλες εναπομείνασες πληγές της κρίσης.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στις αποκρατικοποιήσεις στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, στην ενίσχυση των νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης και γενικά στην επανατοποθέτηση της οικονομίας μας σε μια νέα, πιο ελπιδοφόρα πορεία.

Στα πλαίσια αυτά, το ΚΕΒΕ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία από τις άκαιρες διεκδικήσεις που εμφανίζονται από το συνδικαλιστικό κίνημα. Η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για υπόσκαψη των οικονομικών δεδομένων και για εργασιακές αντιπαραθέσεις. Τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης και της συναίνεσης για να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο της οικονομίας μας.

Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι το 2019 είναι μια νέα αφετηρία για όλους μας. Για το κράτος που πρέπει να αναμορφωθεί και να αναπροσαρμοστεί. Για την οικονομία που επιβάλλεται να καταστεί πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική. Για τους θεσμούς που οφείλουν να επανακτήσουν το κύρος και την αξιοπιστία τους. Για τους πολίτες που έχουν ανάγκη τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους.

Για όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις το 2019. Είναι η χρονιά που οφείλουμε να δώσουμε νέα πορεία και νέα κατεύθυνση στην οικονομία και στη χώρα.

Ως ΚΕΒΕ, γνωρίζουμε και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Ψηλαφούμε τις παγίδες και αφουγκραζόμαστε τους σκοπέλους.

Όμως, δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να τολμήσουμε και για να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι να πολεμήσουμε για να πετύχουμε.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανατροπή των αρνητικών δεδομένων της κρίσης, όπως πάντα, θα κάνει το καθήκον του.

Το ΚΕΒΕ, με τις επιχειρήσεις – μέλη του, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση της κυπριακής οικονομίας, για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, για ενίσχυση της εξωστρέφειας της, για αύξηση των εξαγωγών, για προώθηση των επενδύσεων και άλλα.

Το μήνυμα του ΚΕΒΕ για το νέο χρόνο είναι ξεκάθαρο:

  • Κατά το 2019 έχουμε το χρέος και την ευθύνη για να εκσυγχρονίσει το κράτος και να μετεξελίξουμε το οικονομικό μοντέλο μας και πρέπει να το πετύχουμε.

Αν δειλιάσουμε, αν κινηθούμε με ημίμετρα και αν αφήσουμε το χρόνο να παρέλθει ανεκμετάλλευτος, τότε θα ριψοκινδυνεύσουμε και τα επιτεύγματα του 2018. Θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε και αυτά που πετύχαμε με κόπους και μόχθους τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΚΕΒΕ, όπως πάντα, θα πρωταγωνιστήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και κυρίως συναινετικό πνεύμα, θα συνεργαστούμε με όλους για το καλό της οικονομίας και του τόπου.

Στα πλαίσια αυτά, δηλώνουμε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και του τόπου το 2019. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για νέες κατακτήσεις.

Ευχόμαστε σ’ όλους τους πολίτες Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το νέο έτος.