Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη την Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, στην Πύλα, Λάρνακα, μετά την προβολή της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο ‘What If’. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου “Leading by Example: Engagement of TC and GC Business Leaders in Dialogue, Cooperation and Reconciliation” το οποίο υλοποιείται από κοινού από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ).

Η παραγωγή της 10λεπτης ταινίας έγινε στα πλαίσια του έργου “Economic Interdependence II” με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οικονομικά οφέλη μιας πιθανής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Δυο καταξιωμένοι οικονομολόγοι, ο Νομπελίστας Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο Δρ Mustafa Besim, αναπτύσσουν στην ταινία τις θετικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στο σύνολο της οικονομίας της Κύπρου, μετά από λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Αμέσως μετά την προβολή, ακολούθησε δημόσια συζήτηση στη οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ), ενώ της εκδήλωσης προήδρευσε ο Καθηγητής Πανίκκος Πουτζιουρής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και Πρόεδρος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κατά τη συζήτηση, ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης εξήγησε πως μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιφέρει θετικές οικονομικές επιπτώσεις στο νησί. Η επανένωση της οικονομίας της Κύπρου θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές, ενώ τόσο ο ναυτιλιακός τομέας όσο και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (νομικά και λογιστικά επαγγέλματα) θα είναι ανάμεσα στους κλάδους που θα επωφεληθούν στο μέγιστο. Η εκπρόσωπος του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου κα. Sukran Ozerdem αναφέρθηκε στην αξιόλογη δουλειά που παράγουν τα δύο Επιμελητήρια στην κατεύθυνση της επανένωσης του νησιού όπως και τη σημασία που προσδίδουν σ’ αυτό την ενεργό συμμετοχή τους σε διάφορα έργα όπως το Leading by Example.

Tο έργο “Leading by Example” συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Προγράμματος «Κυπριακή Κοινωνία σε Δράση ΙV».