Πίστωση χρόνου τριών μηνών ζήτησε η κυβέρνηση από τη βουλή για να ετοιμάσει το νομοσχέδιο σχετικά με τους αγοραστές ακινήτων για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας και ο εργολάβος ή ο κατασκευαστής δυσκολεύεται να πληρώσει την τράπεζα ή βρίσκεται σε εκκαθάριση.

Κατά τη συζήτηση της αναπομπής του νόμου με την οποία αναστέλλονται οι εκποιήσεις μόνιμα για όλους τους αγοραστές ακινήτων που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, λόγω της μη συμμόρφωσης των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ο υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων εξαιρείται από τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Απριλίου και κάλεσε τους βουλευτές να επεκτείνουν για άλλους τρείς μήνες την εξαίρεση.

Μετέφερε έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στη βουλή για να δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση με στόχο να επεξεργαστεί κάποιες νομικές προτάσεις για διασφάλισης της συγκεκριμένης κατηγορίας αγοραστών.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, εκείνοι που διασφαλίζονται από τη μόνιμη απαγόρευση είναι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης γιατί δια νόμου η περιουσία τους, έστω και υποθηκευμένη, δεν έχουν να ανησυχήσουν.

Υπέδειξε πως μπορεί να εξυπηρετούνται οι αγοραστές χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, πως θα πάρουν και τίτλο ιδιοκτησίας.

Ο υπουργός εσωτερικών σημείωσε πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα που παρακολουθεί το θέμα.

Σημείωσε παράλληλα πως η ΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να εξηγήσουν τι σημαίνει να είναι μόνιμη απαγόρευση και πόσος κόσμος είναι εκτεθειμένος.

Τόνισε πως και οι θεσμοί συμμερίζονται τις ανησυχίες της βουλής και της κυβέρνησης γι’ αυτό και γίνεται η επεξεργασία του κειμένου.

Όπως εξήγησε ο κ. Χάσικος, με το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση θα δημιουργηθεί μηχανισμός από το κράτος, το οποίο δια του διευθυντή κτηματολογίου θα δημιουργεί δικαιώματα παρέμβασης.

Ο κ. Χάσικος έφερε ως παράδειγμα μια πολυκατοικία με δέκα διαμερίσματα η οποία είναι υποθηκευμένη, όπου 8 από τους αγοραστές αποπλήρωσαν τα ακίνητα αλλά ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης εξακολουθεί να χρωστεί στην τράπεζα.

Όπως είπε, θα γίνεται μερική εκποίηση, δηλαδή θα πωλούνται 1 ή 2 διαμερίσματα για να αποπληρωθεί το χρέος του επιχειρηματία ανάπτυξης γης αντί ολόκληρη η πολυκατοικία.

Είπε πως εντός της ημέρας θα σταλεί το προσχέδιο του νομοσχέδιου στη νομική υπηρεσία. Επεσήμανε πως και η τρόικα διαφωνεί με τις μαζικές εκποιήσεις.

«Η τρόικα», είπε, «επεξεργάζεται σχέδιο και να μην πω ότι αυτό που ετοιμάσαμε εμείς το υιοθετούν οι διεθνείς δανειστές».

Ο κ. Χάσικος σημείωσε πως «όταν η βουλή ψήφισε την αναστολή η κυβέρνηση δεν έθεσε κανένα θέμα, από τη στιγμή που η αναστολή ήταν μόνιμη απαγόρευση ανησυχήσαμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε τους αγοραστές».

Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σημείωσε πως με μια μόνιμη ρύθμιση που επιχειρείται δημιουργούνται σοβαρά νομικά και συνταγματικά θέματα σύμφωνα με τις πρόσφατες αναφορές του προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο.

Υπέδειξε πως τα συνταγματικά προβλήματα έχουν να κάνουν με θέματα άνισης μεταχείρισης.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι «εγείρονται διάφορα νομικά και συνταγματικά θέματα και χρειάζεται προσοχή γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα».

Τόνισε πως με το νομοσχέδιο θα επιδιωχθεί να λυθεί το θέμα.

Οι σύνδεσμοι προστασίας κύριας κατοικίας και του συνδέσμου δανειοληπτών συμφώνησαν με την πρόταση της κυβέρνησης να επεκταθεί για τρεις μήνες η αναστολή των εκποιήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.