Τα αποτελέσματα των εξαγωγών Κυπριακών προϊόντων του πρώτου εξαμήνου του 2016 σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ξεπεράσουν τις προβλέψεις του Συνδέσμου Τυροκόμων.

Οι εξαγωγές του Χαλλουμιού αυξάνονται την τελευταία 10ετία με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το πρώτο εξάμηνο του 2016 να παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 21,75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τους 10,000 τόνους και φέρνοντας εισόδημα πέραν των €71 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή που το προϊόν αποδεικνύει εξαιρετική προοπτική στις εξαγωγές, το κράτος συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα στον κίνδυνο που παραμονεύει από την λανθασμένη προσπάθεια κατοχύρωσης του ως προϊόν Π.Ο.Π.

Ο Σύνδεσμος επανειλημμένα κατέθεσε τις προβλέψεις του για την πορεία του Χαλλουμιού στο αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο ποτέ δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη. Το Υπουργείο παρουσιάζει λανθασμένες προβλέψεις, και αυτό αποδεικνύεται με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, τα οποία ξεπέρασαν ακόμα και τις προβλέψεις των τυροκόμων.

Ο Σύνδεσμος ανησυχεί ιδιαίτερα αφού η δεκαετής μεταβατική περίοδος, (απομένουν 8 έτη) που έχει επιδιωχθεί με σκοπό την ενδυνάμωση του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, φαίνεται να μην αρκεί. Ο στόχος που τέθηκε ήταν ότι μέχρι την λήξη της μεταβατικής περιόδου, να υπάρχει η ικανότητα στον κλάδο να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις ανάγκες για κάλυψη των ποσοτήτων γάλακτος που απαιτούνται ώστε το πρόβειο και αιγινό γάλα να αποτελούν την πλειοψηφία στη σύσταση του χαλλουμιού.

Ήδη έχουν περάσει 2 ανεκμετάλλευτα έτη στα οποία το κράτος δεν έχει κάνει πρακτικά ΤΙΠΟΤΑ προς τον σκοπό αυτό. Το κράτος εξακολουθεί να κινείται με τους ίδιους αργούς ρυθμούς, χωρίς μετρήσιμους στόχους και στενή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Κανένα επιπλέον κίνητρο προς τους κτηνοτρόφους, αδυναμία παρακολούθησης των ποσοτήτων (η επισκόπηση της αιγοπροβατοτροφίας βρίσκεται ακόμα στο 2013), καμιά διάθεση διαφοροποίησης της καταστροφικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την αδυναμία να παραχθεί ποσότητα πρόβειου και αιγινού γάλακτος που να καλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής χαλουμιού.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί όπως άμεσα, με οποιοδήποτε τρόπο, να διαφοροποιηθεί η κατοχύρωση του Χαλλουμιού ώστε να επιτύχουμε τους πιο κάτω στόχους.
• Να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι τεράστιες προοπτικές του προϊόντος, διασφαλίζοντας όλες τις προβλεπόμενες ποσότητες εξαγωγών.
• Να μην χυθεί ούτε ένα λίτρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα
• Να μην χαθούν θέσεις εργασίας. (Σύμφωνα με την ανάπτυξη προβλέπεται μέχρι το 2023 να ανοιχθούν 2,000 θέσεις εργασίας)

Η αδυναμία του κράτους να αντιληφθεί τη σημασία του χαλλουμιού προς τον τόπο και τη σημασία της λήψης άμεσα μέτρων δυστυχώς θα έχει καταστροφική πορεία, την οποία θα υποστούν οι τυροκόμοι, οι κτηνοτρόφοι, και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα και όχι οι πολιτικοί οι οποίοι με το πέρας της θητείας τους (πολύ πριν τη λήξη της 10ετους περιόδου) θα βρίσκονται στα σπίτια τους απολαμβάνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις τους.