Προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Πηλείδης, κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στην παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστικότητας, πράγμα το οποίο θα καθορίσει την επιτυχία κάθε προσπάθειας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα στοιχεία της νέας στρατηγικής που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη, τα οποία μεταξύ άλλων είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους, η επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας, η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, η ισονομία, η απεξάρτηση της λειτουργίας του κράτους από τον κομματικό εναγκαλισμό και η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση» λέγοντας ότι επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας «Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών τομέων, αξιοποιώντας τη νέα γνώση και τις νέες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ πρότεινε τα εξής μέτρα:

Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί
Συγκράτηση κρατικού μισθολογίου
Έλεγχος δημοσίων δαπανών
Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης δημόσιας υπηρεσίας
Ψηφιακός μετασχηματισμός κρατικού τομέα
Λιγότερο κράτος – περισσότερη ευελιξία
Αύξηση παραγωγικότητας δημόσιου τομέα
Παραγωγικές κρατικές επενδύσεις
Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Όσον αφορά τα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πηλείδης πρότεινε τα εξής:

Κίνητρα ενίσχυσης παραδοσιακών και νέων τομέων της οικονομίας
Νέες βιομηχανικές περιοχές με διευρυμένες χρήσεις
Κίνητρα για νεοφυείς (start ups) και καινοτόμες επιχειρήσεις
Αύξηση εξωστρέφειας της οικονομίας
Ενίσχυση Κύπρου ως Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου
Ευφάνταστη μεταρρύθμιση φορολογικού πλαισίου

Χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη μείωση του δημόσιου χρέους, επεσήμανε ότι αυτό παραμένει ψηλό και κατέθεσε τη θέση του ΚΕΒΕ ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί – σε πολιτικό επίπεδο – ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποπληρωμής του, το οποίο να τηρηθεί από όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Σχετικά με τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εκδήλωση αδικαιολόγητων μισθολογικών αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα όποια οικονομικά πλεονάσματα, πρόσθεσε, πρέπει να υπηρετήσουν δύο στόχους: Την ενδυνάμωση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκαμε και στην στάση των συντεχνιών που θέτουν εμπόδια στις όποιες κινήσεις εκσυγχρονισμού του κράτους προβάλλοντας την προάσπιση ουτοπικών κεκτημένων.

Για το θέμα του ΓεΣΥ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του ΚΕΒΕ ότι υποστηρίζει την εφαρμογή του με την προϋπόθεση της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων. Για το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης, συνέχισε, το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την ετοιμασία νομοθεσίας για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και εισηγείται την παράλληλη χρήση του θεσμού της διαιτησίας και της διαμεσολάβησης.

Για το Κυπριακό ο κ. Πηλείδης εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες ώστε να επιτευχθεί μια σωστή, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο εθνικό μας πρόβλημα.

Ανησυχίες εξέφρασε ο κ. Πηλείδης και για τις πολλές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, ώστε να δρούμε προληπτικά.

Στη συνέλευση, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, παρευρέθηκαν επίσης Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, ξένοι Πρέσβεις, αξιωματούχοι της κρατικής μηχανής και επιχειρηματίες μέλη του ΚΕΒΕ.