Η παρούσα δήλωση εκδίδεται από το Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας που απαρτίζεται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Ένωση των Επιμελητηρίων Τουρκίας και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενόψει των συναντήσεων στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Το Φόρουμ συγχαίρει τους Κύπριους ηγέτες για τη σκληρή τους εργασία στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και εκφράζει τη σθεναρή του υποστήριξη στις προσπάθειες τους για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Το Φόρουμ υπογραμμίζει ότι υπάρχει πλειάδα μελετών για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρο από τη λύση και επαναλαμβάνει ότι μια διευθέτηση θα ενισχύσει επίσης τις οικονομικές δυνατότητες στην περιοχή μέσω της συνεργασίας των οικονομικών παραγόντων στις αντίστοιχες χώρες. Επιπλέον, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση θα μετατρέψει το νησί σε πόλο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως οι κορυφαίες επιχειρηματικές οργανώσεις της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας καλούμε τους δύο Κύπριους ηγέτες καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ολοκληρώσουν τις προσπάθειες τους με ένα συνοπτικό σχέδιο κατά τις συναντήσεις τους στη Γενεύη. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν πρέπει να χαθεί. Καλούμε επίσης όλους τους πολίτες, τις πολιτικές δυνάμεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και άλλες ομάδες να συνεισφέρουν θετικά και να στηρίξουν τους ηγέτες για επιτυχή κατάληξη. Αυτό είναι υψίστης σημασίας αφού μια πολιτική συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες θα υποβληθεί προς έγκριση στις δύο κοινότητες στην Κύπρο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το Κυπριακό πρόβλημα υπάρχει στη διεθνή ημερήσια διάταξη για δεκαετίες και έχει εμποδίσει τη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της. Νοιώθουμε ως εκ τούτου υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να απαλλάξουμε τις μελλοντικές γενεές από αυτό το βάρος. Όλα τα μέρη έχουν ιστορική ευθύνη να κάνουν το παν στη Γενεύη έτσι που να καταλήξουν σε συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Το Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία όπως έχει κάνει από τη σύσταση του το 2014.