Η ηλεκτρονική υγεία στα δημόσια νοσηλευτήρια άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και εντός δύο χρόνων με δαπάνη 35 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από διαρθρωτικά ταμεία, θα γίνει κατορθωτό να φύγει η χαρτούρα, ο ασθενής να αποκτήσει ηλεκτρονικό φάκελο και όλα να μπουν πλέον σε μια ηλεκτρονική τάξη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

“Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται όλοι οι όροι των συμβολαίων και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσουμε μέσα από χρηστή διοίκηση κι εντός δύο-τριών μηνών θα βγούμε προσφορές για πάρα πολλά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία θα ψηφιοποιήσουν τον φάκελο του ασθενή, θα κάνουν την συνταγογράφηση ηλεκτρονική”, σημείωσε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Τα πάντα σε ένα δημόσιο νοσηλευτήριο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, θα συνδεθούν και θα γίνουν ηλεκτρονικά, δηλαδή ο ασθενής θα λέει την ταυτότητα του και θα έχει ένα ηλεκτρονικό φάκελο, όπου εκεί θα προστίθενται όλα τα ιατρικά δεδομένα, οι αναλύσεις, οι ακτινογραφίες του, οι σημειώσεις των γιατρών, τα φάρμακα του, η ιατρική πορεία του μέσα στο χρόνο.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, με τη διαχείριση της ηλεκτρονικής υγείας δεν διαχειριζόμαστε μόνο όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα, διαχειριζόμαστε επίσης και όλα τα διοικητικά και οικονομικά και λογιστικά δεδομένα.

“Θα έχουμε καλύτερη εικόνα στο τι αναλώσιμα υπάρχουν, πότε λήγουν, θα μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο, θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη διοίκηση, δηλαδή τα πάντα που σχετίζονται με την υγεία είτε είναι ιατρικά είτε είναι επιστημονικά είτε διοικητικά είτε οικονομικά, λογιστικά θα είναι μέσα σε ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους κι έτσι όλα γύρω από την υγεία θα συνδεθούν”, πρόσθεσε.

Η ηλεκτρονική υγεία, σημείωσε, θα μπορεί να συνδεθεί με το τι υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, δηλαδή του ΓΕΣΥ.

Έτσι, σημείωσε, θα μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα όπου όλα γύρω από την υγεία θα διαχειρίζονται ηλεκτρονικά. Θα υπάρξουν τεράστιες εξοικονομήσεις σε διπλές φαρμακοσυνταγογραφήσεις, σε αναλώσιμα, σε διπλές αναλύσεις, ακτινογραφίες και πολλά άλλα οφέλη.

Το σύστημα, είπε ο κ. Πατσαλλής, θα επιφέρει πολύ καλύτερους ελέγχους στο ποιος γιατρός στέλλει εξετάσεις, πόσες εξετάσεις, ίσως περιττές, στο πόσα ξοδεύουμε σε αναλώσιμα, στο πώς ξοδεύονται τα αναλώσιμα.

“Το πιο σημαντικό είναι τα οφέλη που θα προκύψουν στον κόσμο, στον ασθενή γιατί ένας ασθενής θα έχει όλα του τα ιατρικά δεδομένα μαζεμένα, αλλά κι ένας γιατρός θα τα βλέπει όλα μαζεμένα και να έχει καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όταν πας σε τρίτο γιατρό, έχει κι αυτός όλα τα δεδομένα, άρα μπορεί να έχει πιο ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, πρόσθεσε.

Η ηλεκτρονική υγεία, συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, θα εφαρμόζεται σταδιακά και υπολογίζουμε ότι η ολοκλήρωση όλων αυτών των προγραμμάτων θα μας πάρει δύο χρόνια από φέτος που ξεκινά.