Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας στο ξενοδοχείο Lordos Beach παρουσία του Υπουργού ΕΕΒΤ κ. Γ. Λακκοτρύπη, των Δημάρχων Λάρνακας, Αραδίππου, Αθηένου, Λευκάρων, Βουλευτών Λάρνακας, του ΚΕΒΕ, Επαρχιακών Συντεχνιών, Κομμάτων, Κυβερνητικών Υπηρεσιών, Ημικρατικών Οργανισμών, εκπροσώπων Πρεσβειών και Επιχειρηματιών της Λάρνακας και μελών του ΕΒΕ Λάρνακας.

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ ο Αντιπρόεδρος κ. Α. Μάτσης, αναφέρθηκε: A) Στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας και την προοπτική σταδιακής ανόδου των ρυθμών ανάπτυξης. B) Στο θέμα των τραπεζών και των ψηλών επιτοκίων με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες. Γ) Στο ρόλο των Επιμελητηρίων στην οικονομία κ.α.

Ο Υπουργός ΕΕΒΤ κ. Γ. Λακκοτρύπης στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανασυγκρότηση της οικονομίας, στην αύξηση των εξαγωγών, σε υπηρεσίες και προϊόντα, στην προσπάθεια για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και στα σχέδια επιδοτήσεων του Υπουργείου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κ. Όθωνας Θεοδούλου, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε, στην προσπάθεια της Κυπριακής οικονομίας για να έχει φέτος μια αύξηση από 0.3% – 1% ,μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης, όπως και στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, όπου εφ΄όσον επιτευχθεί, η Κύπρος θα αποτελέσει σημείο σταθερότητας και προόδου για την ευρύτερη περιοχή.

Όσο αφορά την τοπική οικονομία, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας αναφέρθηκε στις Υπηρεσίες στη Βιομηχανία και τον τουρισμό, όπου όσον αφορά τη μεταποίηση ο μόνος ελπιδοφόρος τομέας είναι αυτός των τροφίμων, ενώ όσο αφορά τις κλίνες, είμαστε στο 7.5%, ενώ το 1985 διαθέταμε το 22%. Ο κ. Όθωνας Θεοδούλου, στο κεφάλαιο Λάρνακα και Ενέργεια ανέφερε ότι το Επιμελητήριο με εισήγηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε όπως:

Α) Το Βασιλικό καταστεί το ενεργειακό Λιμάνι της Κύπρου, όπου θα εξυπηρετεί όλες τις οχληρές χρήσεις της Λιμενικής Βιομηχανίας, όπως και της αποθήκευσης πετρελαίου και υγραερίου.

Β) Μεταφερθούν στη Λάρνακα οι Υπηρεσίες Ενέργειας όπως και οι Πανεπιστημιακές Σχολές Υδρογονανθράκων και

Γ) Παραχωρηθεί Κρατική γη σε εταιρείες Υδρογονανθράκων για ανέγερση Κεντρικών Γραφείων.

Δ) Όπως η επαρχία Λάρνακας γίνει το ενεργειακό κέντρο της Κύπρου, με δήλωση πολιτικής από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας αναφέρθηκε στο θέμα του ενιαίου έργου Λιμανιού – Μαρίνας, στη δημιουργία Πολεοδομικών Ζωνών στις Βρετανικές Βάσεις, στην αναγκαιότητα για μετακίνηση πετρελαιοειδών και γκαζιού από τη Λάρνακα και στην εφαρμογή Νομοθεσίας για τα city hotels στην αστική Λάρνακα, όπως και παγκύπρια.

Ο κ. Όθωνας Θεοδούλου αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στη Βιομηχανία Τροφίμων η οποία παρουσιάζει σημαντική άνοδο, κυρίως στον τομέα των Τυροκομικών προϊόντων, ενώ η Λάρνακα κατέχει την πλειοψηφία των εξαγωγών τυροκομικών, όπως και της παραγωγής γάλακτος. Σημαντική ήταν η αναφορά του Προέδρου του Επιμελητηρίου στον τριπλασιασμό των εισαγωγών τροφίμων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγκωνισμό των ντόπιων τροφίμων από την Κυπριακή αγορά.

Με το πέρας της ετήσιας Γ.Σ κατόπιν απόφασης του Δ.Σ του ΕΒΕ Λάρνακας τιμήθηκαν δύο εταιρείες για τις επιδόσεις τους στις εξαγωγές χαλουμιών , η εταιρεία Petrou Bros Dairy Products Ltd και Papouis Dairies Ltd.

Εκ μέρους της εταιρείας Petrou Bros Dairy Products Ltd, το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιώργος Πέτρου, ενώ από την εταιρεία Papouis Dairies Ltd ο Διευθυντής της κ. Σάββας Ολύμπιος.