Διψήφια αύξηση καταγράφουν φέτος οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο αποτυπώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη σταδιακή ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αιτήσεις για εγγραφές νέων εταιρειών στην Κύπρο ανήλθαν στις 1129 σε σχέση με 934 τον Σεπτέμβριο του 2015 καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Τον Αύγουστο η αύξηση ανήλθε στο 41,9% .

Ο συνέταιρος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών στη χώρα σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία ενισχύουν τις εγγραφές εταιρειών.

«Σε αυτό βοήθησε και η φορολογική μεταρρύθμιση του 2015 καθώς και η προσέλκυση επενδυτών πέραν από τις παραδοσιακές αγορές όπως από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενισχύοντας τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», τονίζει.

Επιπλέον, επισημαίνει ο κ. Γιασεμίδης, τα κίνητρα πολιτογράφησης αποτελούν ακόμη ένα από τους λόγους της αύξησης που παρουσιάζεται εφόσον αρκετοί επενδυτές προχωρούν σε αγορές ακινήτων μέσω εταιρειών.

Μέρος των νέων εγγραφών αποτελεί μέρος των αναδιαρθρώσεων των δανείων και των αναδιοργανώσεων εταιρικών ομίλων.

Το εννιάμηνο του 2016 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν τις 9.744 έναντι 7.902 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 23,3%.

Το 2015 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών ανήλθαν στις 11,2 χιλ.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 207.470.