Με στόχο την προώθηση της διαφάνειας και της καλλιέργειας της σωστής κουλτούρας στο επιχειρείν πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικού Ήθους. Η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας και την εταιρεία PwC ως χορηγό, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και διαφόρων αξιωματούχων.

Στην ομιλία του ο τέως πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ Φειδίας Πηλείδης, επισήμανε ότι το Επιμελητήριο συνηθίζει να πρωτοπορεί και να ανοίγει νέους δρόμους στα επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας. Στα πλαίσια αυτά πήρε την απόφαση να στηρίζει αυτά τα βραβεία ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να υιοθετήσουν υπεύθυνες πρακτικές αλλά και σωστές διαδικασίες για κοινωνική και ηθική δέσμευση κατά της διαφθοράς, ενισχύοντας τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Πηλείδης, στόχος του 1ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικού Ήθους, είναι η ενθάρρυνση, η αναγνώριση και η επιβράβευση της εξαιρετικής προσπάθειας που αποδεδειγμένα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς επενδύοντας στην ενδυνάμωση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας.

Η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Βραβείων κ. Μαρία Καπαρδή τόνισε ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες βραβεύτηκαν επέλεξαν να κοιτάξουν πέραν από το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα. Να κοιτάξουν πέρα από το πλαίσιο που ήταν συνηθισμένες και ένοιωθαν ασφάλεια και να εφαρμόσουν πρακτικές που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.

Οι επιχειρήσεις αυτές, υπογράμμισε η κ Καπαρδή, εφαρμόζουν δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, παρέχουν κανάλια μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι τους μπορούν να ζητήσουν συμβουλές ή βοήθεια αν είναι θύματα διαφθοράς, ή εάν έχουν καταγγείλει πιθανές παραβάσεις ποινικών ή αστικών ή ηθικών πράξεων. Τα μέλη της διεύθυνσης μιας εταιρείας/οργανισμού ενθαρρύνονται να συμβάλουν στην κοινωνία των πολιτών ή να προσφέρουν pro bono υπηρεσίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς ή και την ενδυνάμωση της διαφάνειας. Προκειμένου να το επιτύχουν εφαρμόζουν κώδικα δεοντολογίας που κάνει ρητή αναφορά στη μηδενική ανοχή διαφθοράς, και αναφέρει λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για περιστατικά σύγκρουσης συμφερόντων, δωροδοκίας, φιλανθρωπικές δωρεές, εισφορές και χορηγίες, δώρα, φιλοξενία και έξοδα ταξιδιού.
Ο κ. Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου δήλωσε ότι η συμμετοχή της PwC στην εκδήλωση, εμπίπτει στο πλαίσιο της προσπάθειάς του οργανισμού, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο και να αναδείξει αξίες όπως η υπευθυνότητα, η ακεραιότητα και η διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι όλοι στην PwC είναι περήφανοι που αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας και ευχήθηκε όπως ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Ήθους να καθιερωθεί στη συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, ως ένας ετήσιος θεσμός επιβράβευσης που συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση συνθηκών για την επίτευξη υγιούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες:

Στην 1η κατηγορία η οποία αφορούσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 50 άτομα βραβεύτηκαν οι εταιρείες Λ. Νέμιτσας Ltd και η Royal Crown Insurance Ltd.

Στην 2η κατηγορία η οποία αφορούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις με προσωπικό πέραν των 50 ατόμων βραβεύτηκε η εταιρεία Deloitte Ltd και

Στην 3η κατηγορία η οποία αφορούσε οργανισμούς και εταιρείες Δημοσίου Συμφέροντος βραβεύτηκε η Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ.