Αυξήσεις στη βάση του πραγματικού (ρυθμός ανάπτυξης εξαιρουμένου του πληθωρισμού) και όχι του ονομαστικού ΑΕΠ προκρίνει για το δημόσιο τομέα το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το οποίο διαφωνεί με την προτεινόμενη ρύθμιση της αύξησης του μισθολογίου στη βάση της μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ, όπως διαλαμβάνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο.

«Η διαφωνία μας, αν θέλετε, με τα προτεινόμενα νομοσχέδια είναι το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται για το κρατικό μισθολόγιο. Η πρόταση είναι για το ονομαστικό ΑΕΠ και η θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο πραγματικό ΑΕΠ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Οι επισημάνσεις του ΚΕΒΕ ακολουθούν τις αντίστοιχες του Οργανισμού Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος ενόψει της και της λήξης του παγώματος των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2017.

Ο κ. Τσιακκής εξήγησε ότι η η πραγματική ανάπτυξη ισοδυναμεί με τη ονομαστική πλην του πληθωρισμού. «Και αυτό είναι μια απλή, αν θέλετε, οικονομική λογική που λέει ότι εάν μία οικονομία αναπτύσσεται κατά 2% όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουν αυτή την ανάπτυξη στο μέγεθος που προκύπτει η πραγματική ανάπτυξη».

«Εάν δίνουμε αυξήσεις πέραν της πραγματικής ανάπτυξης που δημιουργούμε θα καταλήξουμε στα προηγούμενα προβλήματα που είχαμε, όπου επαναλαμβάνω με αλόγιστες συμπεριφορές οδηγήσαμε τη χώρα στην καταστροφή», συμπλήρωσε, για να προσθέσει: «Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι να επιστρέψουμε στις παλιές νοοτροπίες στις αλόγιστες συμπεριφορές και στις υπερβολικές απαιτήσεις οι οποίες είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση».

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε δε ότι επιπλέον των αυξήσεων οι εργαζόμενοι θα παίρνουν την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί, δηλαδή μία φορά το χρόνο κατά 50%, δεδομένου ότι παρατηρούνται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2ο και το 3ο τρίμηνο.

«Θα παίρνουν όση ΑΤΑ έχει συμφωνηθεί συν κατά μέγιστο το μισθολόγιο θα πρέπει να αυξάνεται στη βάση της πραγματικής αύξησης της οικονομίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η ρύθμιση θα ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τσιακκής είπε ότι αναμένεται η πρόκληση της Υπουργού Εργασίας για το θέμα της ΑΤΑ και για τον ιδιωτικό τομέα.

«Σίγουρα αυτό που εμείς λέμε», είπε, «είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει ένα διαφορετικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα απ` ότι ισχύει στον δημόσιο.
Δεν νοείται σε μια χώρα των 800.000 κατοίκων να υπάρχουν δύο συστήματα καταβολής της Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Αναμένουμε να κληθούμε σε μια σύσκεψη να καταθέσουμε αυτές τις απόψεις».

Υπενθυμίζοντας την πάγια θέση του ΚΕΒΕ για κατάργηση του θεσμού, ο κ. Τσιακκής είπε όμως ότι από την στιγμή που το κράτος κατέληξε σε μια συμφωνία, κάπου εκεί θα πρέπει κινηθούν και οι διαπραγματεύσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, πέραν της διαφοράς επί του ρυθμού μεταβολής του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την στήριξη του Επιμελητηρίου στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι μία από τις βασικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που οφείλει να κάνει αυτή η χώρα, απλούστατα γιατί ο ρόλος του δημόσιου τομέα είναι σημαντικός και καθοριστικός. Άρα μία ριζική και ουσιαστική μεταρρύθμιση επιβάλλεται να γίνει στον δημόσιο τομέα ούτως ώστε να μπορεί να διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο μέσα στην οικονομία», πρόσθεσε.

Σημαντικά τα Υφυπουργεία

Για τη δημιουργία των τριών Υφυπουργείων (Τουρισμού, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας), ο κ. Τσιακκής είπε ότι η δημιουργία τους είναι σημαντική, δεδομένου όμως ότι θα αλλάξουν, θα κινήσουν τα νερά και θα αναλάβουν την προώθηση του έργου πρέπει να γίνει.

«Τα Υφυπουργεία θα πρέπει να υλοποιήσουν τα έργα για τα οποία θα δημιουργηθούν, να ξεμπλοκάρουν αυτά που υπάρχουν σήμερα, είτε διότι είναι υπερφορτωμένα τα Υπουργεία κάτω από τα οποία ανήκουν και δεν μπορούν να τους διαθέσουν του αναγκαίους πόρους, πολιτική απόφαση, χρόνο και τα λοιπά. Άρα να αυτονομηθούν και με αυτή την έννοια, να είναι κατ` ευθείαν υπόλογα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπάρχει και αναφορά στο ανώτατο επίπεδο και να ασχοληθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά με την επίλυση των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Ανταγωνιστικό ΓΕΣΥ
Σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), ο ΓΓ του ΚΕΒΕ τόνισε πως το όλο σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς «ο ανταγωνισμός πάντοτε βελτιώνει και την ποιότητα και το κόστος και γενικά ωφελεί τον καταναλωτή».

Λέγοντας πως περίπου 200.000 άνθρωποι είναι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα μέσω ασφαλιστικών σχεδίων εταιρειών που εργοδοτούν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, ο κ. Τσιακκής παρατήρησε πως θα ήταν «επικίνδυνο και άσοφο να διαλύσεις έναν τομέα της οικονομίας που υπάρχει».

«Εμείς πιστεύουμε ότι το μονοασφαλιστικό σύστημα ότι θα δημιουργήσει και τα προβλήματα που δημιουργούν τα μονοπώλια», είπε και συνέχισε: «Άρα, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις γύρω από αυτό το θέμα και αν δεν μπορεί να ξεκινήσει ως πολυασφαλιστικό από την αρχή δεν πρέπει σίγουρα να σβήσουν και να χαθούν αυτές οι εταιρείες με τη λογική ότι θα πάμε σε ένα ΓΕΣΥ και μετά βλέπουμε πώς θα γίνει. Από την στιγμή που διαλύεις έναν τομέα είναι δύσκολο να τον ξαναζωντανέψεις».

Τόνισε επίσης ότι το ΓΕΣΥ περνά μέσα από την πλήρη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία πρέπει να λειτουργούν στο πρότυπο του ιδιωτικού τομέα. «Άρα η λογική του ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι μέρος του κράτους και μπορεί να δημιουργούν ελλείμματα και θα πρέπει κάποιος να τα πληρώνει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι θα καταρρεύσει συνολικά το σύστημα», συμπλήρωσε.

Προβλήματα στις βιομηχανικές ζώνες

Αναφορικά με τις βιομηχανικές ζώνες, ο κ. Τσιακκής είπε ότι το ΚΕΒΕ βρίσκεται σε διάλογο με το Υπουργείο Εμπορίου για τη λύση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην ενοικίαση κρατικών βιομηχανικών τεμαχίων, όπου τα ενοίκια στις βιομηχανικές ζώνες λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, έχουν σε φτάσει σε ύψη τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

«Είμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση και λέμε ότι δεν μπορεί να θεωρείται ένα βιομηχανικό τεμάχιο ως ένα εμπορικό ή άλλο τεμάχιο, το οποίο μπορείς να το αξιοποιήσεις με διάφορους τρόπους, εκεί περιορίζεται για βιομηχανική χρήση», ανέφερε ο κ. Τσιακκής.

Σημειώνει δε ότι αν τα τεμάχια αυτά δεν μπορούν να υποθηκεύονται ως εξασφάλιση, όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση, τότε «αυτό θα διαλύσει ολόκληρο το σύστημα των χρηματοδοτήσεων».

«Πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι βιομηχανικές περιοχές αν δεν ήταν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν, να κτίσουν και να τις αναπτύξουν θα ήταν απλά τεμάχια χορταριασμένα», επεσήμανε.

Λέγοντας ότι δεν πρέπει όλοι να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ωστόσο ότι αν υπάρχουν επιχειρηματίες που σκοπίμως δεν πληρώνουν, τότε πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται μέσα από τις συμβάσεις και να τους αφαιρεθούν τα συμβόλαια, καθώς υπάρχει ζήτηση από άλλους βιομηχάνους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.