Την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα θέτει επιτακτικά το ΚΕΒΕ προς την Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και την διαφαινόμενη τάση για επαναλαμβανόμενη αναβολή στη ψήφιση τους.

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα αποτελεί για το ΚΕΒΕ θέμα κομβικής σημασίας στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και να καταπολεμηθούν στρεβλώσεις και παθογένειες του συστήματος, αρκετές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1960, δυσκολεύοντας ακόμα και τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ομαλή διεκπεραίωση των καθηκόντων τους.
Έφτασε η ώρα να θέσουμε τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων και να εφαρμόσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν  όλη την κοινωνία θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με άμεσες επιπτώσεις στις  επιχειρήσεις, τους πολίτες και  την οικονομία της χώρας.

Η συνεχιζόμενη αναβολή ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων, ναρκοθετεί τις θυσίες των προηγούμενων χρόνων από το σύνολο της κοινωνίας. Η απουσία σωστών μηχανισμών για ελεγχόμενη αύξηση του κόστους λειτουργίας της κρατικής μηχανής και διοχέτευσης των εσόδων του κράτους σε παραγωγικές δαπάνες, του στερεί την δυνατότητα να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης, περιορίζει την δυνατότητα του για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και δημιουργεί  τις προϋποθέσεις για την ανάγκη επιβολής φορολογιών που εμποδίζουν την οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.

Με αφορμή τις συζητήσεις για την παραχώρηση αυξήσεων στον δημόσιο τομέα   από 1.1.2017, το ΚΕΒΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να συζητείται  οποιαδήποτε παραχώρηση αυξήσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων.

Εν όψει των πιο πάνω, το ΚΕΒΕ καλεί τα κόμματα να αναλογιστούν την σοβαρότητα και αναγκαιότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες να προχωρήσουν στην άμεση ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων διασφαλίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της κυπριακής οικονομίας και την δημιουργία συνθηκών απάμβλυνσης του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας.