Αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που εκ μέρους του ΚΕΒΕ σας καλωσορίζουμε στη σημερινή Διάσκεψη Τύπου, με θέμα τις επιχειρηματικές αποστολές του 2016.

Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο το ΚΕΒΕ, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού οργανώνει σειρά επιχειρηματικών αποστολών και φόρουμ σε διάφορες χώρες οι οποίες στοχεύουν:

• στην περαιτέρω προώθηση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο καθώς και κέντρο παροχής υπηρεσιών
• στην περαιτέρω προώθηση της εξωστρέφειας των Κυπριακών επιχειρήσεων και την καλλιέργεια δεσμών με επιχειρήσεις του εξωτερικού
• στην αύξηση των Κυπριακών εξαγωγών
• στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων
• στην εγκατάσταση νέων διεθνών εταιρειών για διεξαγωγή των εργασιών τους μέσω Κύπρου
• στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και τη διεύρυνση των τουριστικών μας αγορών

Ο θεσμός αυτός αποδείχθηκε πολύ επιτυχής και ήδη μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, του επιχειρείν και γενικά για το σύνολο της οικονομίας μας.

Στην διάρκεια αυτών των αποστολών των οποίων ηγούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Υπουργοί πραγματοποιούνται συναντήσεις με τις Αρχές και τα Επιμελητήρια της κάθε χώρας καθώς και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων. Οι συναντήσεις αυτές διευθετούνται εκ των προτέρων με τη βοήθεια των Εμπορικών Συμβούλων του Υπουργείου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, των Επιμελητηρίων των χωρών που επισκεπτόμαστε, του Δικτύου Enterprise Europe και τη συνδρομή εξειδικευμένων γραφείων/διοργανωτών που εργοδοτούμε ειδικά για το σκοπό αυτό.

Πέρσι διοργανώσαμε επιχειρηματικές αποστολές και φόρουμ σε 9 χώρες, οι οποίες κάλυψαν 13 πόλεις ενώ οι κυπριακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν πάνω από 200.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα τις επιχειρηματικές αποστολές σε Κίνα και Ουκρανία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τις αποστολές στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) στο Ιράν (Τεχεράνη), και το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπου η συμμετοχή τόσο των Κυπριακών όσο και των ντόπιων επιχειρήσεων ήταν πέραν πάσης προσδοκίας. Αποστολές διοργανώθηκαν επίσης στη Γαλλία, Γερμανία, Κίνα (2 φορές), Σλοβακία, Τσεχία και Ουκρανία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Για το 2016 έχουμε και πάλι διαμορφώσει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα επιχειρηματικών αποστολών που θα καλύψουν τουλάχιστον 14 χώρες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του 2016 διαλαμβάνει αποστολές στη Βουλγαρία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Κίνα, την Γερμανία, την Πολωνία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, το Κουβέϊτ, το Ομάν και πιθανόν την Ινδία, την Βραζιλία και την Κούβα. Θα διοργανωθεί επίσης εξειδικευμένη αποστολή του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Όπως βλέπετε έχουμε εκπονήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα επισκέψεων που καλύπτει και τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα, το οποίο περιλαμβάνει μικρές και μεγάλες παραδοσιακές, αλλά και αναδυόμενες αγορές με στόχο τη διείσδυση μας σ΄αυτές..

Κεντρική στόχευση αυτών των αποστολών είναι η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου του εξωτερικού για τη πρόοδο της κυπριακής οικονομίας καθώς και η παρουσίαση των νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας ως περιφερειακός δίαυλος διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Επίσης, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας, γίνεται ανάλογη στόχευση ως προς το περιεχόμενο και τη θεματολογία των παρουσιάσεων μας.

Βρισκόμενοι σε μια περίοδο, όπου η οικονομία μας αναζητά ξένες επενδύσεις και αύξηση των επιχειρηματικών συνεργασιών, πιστεύουμε ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες ενισχύουμε την εξωστρέφεια της και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως περιφερειακό κέντρο επενδύσεων και ξένων επιχειρήσεων.

Με την ευκαιρία αυτή, καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο να παρακολουθεί με προσοχή τις προσκλήσεις μας που αφορούν την προκήρυξη των αποστολών και να τις αξιοποιεί δηλώνοντας έγκαιρα συμμετοχή.

Θα ήθελα επίσης με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) ο οποίος στηρίζει και συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε αριθμό από τις αποστολές που διοργανώνουμε, ανάλογα με τον προγραμματισμό και τις στοχεύσεις του, συμβάλλοντας και αυτός στη συλλογική προσπάθεια που όλοι οφείλουμε να καταβάλλουμε για τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Σε πολλές δε από τις αποστολές που διοργανώνουμε στελέχη του CIPA συμμετέχουν ως ομιλητές παρουσιάζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος.

Τέλος, επιθυμώ και δημόσια εκ μέρους του ΚΕΒΕ να εκφράσω τις μεγάλες ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη καθώς και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Εμπορίου για τη στενή, παραγωγική και αγαστή συνεργασία τους στην υλοποίηση των αποστολών. Ερμηνεύουμε τη σημερινή παρουσία του φίλου Υπουργού ως έμπρακτη απόδειξη της στήριξης τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργείου του όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για προώθηση της Κύπρου και των Κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αλλά και γενικότερα σε όλο το φάσμα των προσπαθειών που καταβάλλουμε για στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου του τόπου. Χωρίς τη δική τους συνεργασία δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.