Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Φίλε Πρόεδρε του ACTA,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που εκ μέρους του ΚΕΒΕ χαιρετίζουμε τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, του ACTA.
Η φετινή συνέλευση του Συνδέσμου συμπίπτει με μια εξαιρετική χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ρεκόρ, λόγω των αυξημένων αφίξεων κυρίως από τη βρετανική και τη ρωσική αγορά.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, φέτος ο εισερχόμενος τουρισμός στον τόπο μας καταρρίπτει την μια επίδοση μετά την άλλη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι θετικές επιδόσεις δεν αφορούν μόνο τις αφίξεις και τα έσοδα αλλά και άλλες παραμέτρους και συναφείς δείκτες της τουριστικής ανάπτυξης και της τουριστικής βιομηχανίας, όπως είναι η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών και οι πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το φετινό επτάμηνο είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών, ακόμα και από το 2001, που ήταν η χρονιά-ορόσημο και σημείο αναφοράς, με τον μέγιστο αριθμό αφίξεων στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.737.372, σε σύγκριση με 1.450.427 την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 20%.

Οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 7,1% ενώ αυξημένες κατά 39,3% ήταν και οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα της καλής πορείας του τουρισμού τα έσοδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13.7% φτάνοντας στα €831,2εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016.

Στο σημείο αυτό, το ΚΕΒΕ αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί την Κυβέρνηση για τα κίνητρα που παρεχώρησε και τα άλλα μέτρα που έλαβε για στήριξη του τουριστικού τομέα.
Σημαντικές επιδόσεις σημειώνει και ο εξερχόμενος τουρισμός από την Κύπρο. Ειδικότερα, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 132.000 ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 14,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Όπως συμβαίνει κατά παράδοση εδώ και αρκετά χρόνια ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Κυπρίους παραμένει η Ελλάδα και ακολουθεί η Βρετανία, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ρωσία.

Αξιολογώντας την επίδοση και τη συνεισφορά του τουρισμού κατά τη φετινή περίοδο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας άρχισε να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, γεγονός που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Αναμφίβολα ο τουρισμός αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος αιματοδότης της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία 2-3 χρόνια, δείχνοντας μεγάλες αντιστάσεις στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, διατηρώντας θέσεις εργασίας, υλοποιώντας επενδύσεις και φέρνοντας φρέσκο χρήμα στην αγορά.

Με τις διαπιστώσεις αυτές, το ΚΕΒΕ αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί εκτός από την Κυβέρνηση, τον ΚΟΤ, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους και γενικά όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό για τη μεγάλη συμβολή τους στη διατήρηση «ζωντανού» του τουριστικού προσώπου της Κύπρου.

Ωστόσο, επειδή δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο τουριστικός τομέας έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, με κυρίαρχο αυτή τι στιγμή το ζήτημα του Brexit και τις πιθανές επιπτώσεις του.

Μπορεί να μην υπήρξαν οποιεσδήποτε σοβαρές επιπτώσεις από το Brexit για τη φετινή σεζόν, ωστόσο εκτιμάται ότι η αναμενόμενη υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, θα αυξήσει το κόστος του τουριστικού πακέτου προς την Κύπρο, οδηγώντας ίσως σε υποχώρηση τις τουριστικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να σχεδιάσουν, να προβλέψουν και να λάβουν προληπτικά μέτρα, προτού μας προλάβουν τα γεγονότα. Διότι, ο τουρισμός μας πρέπει και να προστατευτεί, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να μπορούν τόσο τα μέλη του Συνδέσμου όσο και οι ξενοδόχοι να τα προβάλλουν στις επικείμενες διεθνείς εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν προωθώντας την Κύπρο για την νέα σεζόν.

Πέραν του Brexit, υφίστανται και άλλα χρόνια προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν το τουριστικό πρότυπο της Κύπρου, όπως είναι οι γηρασμένες ξενοδοχειακές μονάδες μας, το ψηλό κόστος των υπηρεσιών μας, η εποχικότητα, η έλλειψη ποιοτικών έργων υποδομής, η απουσία περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων με νέες αγορές, ο κρακτισμός κ.α.

Επίσης, δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας όπως είναι η κρίση στη Συρία, η αβεβαιότητα στην Τουρκία, οι διαφοροποιήσεις στις σχέσεις κρατών της περιοχής μας και πολλά άλλα που αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον.

Εμείς, ως ΚΕΒΕ, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια του ACTA και των αρμοδίων φορέων για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών με ψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Η Κύπρος, ως καθαρά τουριστική χώρα, με περισσότερα, ποιοτικότερα και αποτελεσματικότερα εφόδια μπορεί και οφείλει να καταστεί πόλος έλξης και για τον πιο απαιτητικό τουρίστα.

Ο τουρισμός της Κύπρου έχει μέλλον, φτάνει να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας, να εκσυγχρονίσουμε τις δομές μας και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.

Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, εάν αναπτυχθεί σωστά, μεθοδευμένα και στρατηγικά, μπορεί μέχρι το 2030 να συνεισφέρει έως και το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δημιουργώντας 70 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον.

Όπως καταδεικνύει μελέτη που διεξάγει η ισπανική εταιρεία THR – Innovative Advisors για λογαριασμό της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του καταρτισμού Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, οι αφίξεις μπορούν να διπλασιαστούν και από τα 2,5 εκατομμύρια να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ίδρυση καζίνο, για νέες μαρίνες, για νέα γήπεδα γκολφ, για φορολογικά κίνητρα στους ξενοδόχους και άλλα, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και τις χαιρετίζουμε. Ωστόσο, όλα αυτά και ειδικά τα ποιοτικά έργα υποδομής πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο, ώστε η Κύπρος να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική για τους τουρίστες.

Ως ΚΕΒΕ είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των τουριστικών επαγγελμάτων στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι ο ευρύτερος τομέας του τουρισμού μπορεί να συμβάλει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Και αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους για το πώς θα διαχειριστούμε το όλο θέμα.

Με αυτές τις σκέψεις και συγχαίροντας τον Πρόεδρο του ACTA κ. Ντίνο Κάκκουρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του τουρισμού, εύχομαι κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.