Είναι με ιδιαίτερη χαρά που είμαστε σήμερα εδώ για να χαιρετίσουμε την ετήσια γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου Λάρνακας.

Η φετινή συνέλευση σας συμπίπτει με σημαντικές εξελίξεις τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στην οικονομία. Στο κυπριακό, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, θα γίνει σε λίγες μέρες σημαντική συνάντηση στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν.

Δική μας προσδοκία και ελπίδα είναι όπως η συνάντηση αυτή έχει θετικό αποτέλεσμα, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για οριστική επίλυση του κυπριακού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ξένοι παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στο κυπριακό θα ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις πάνω στην Άγκυρα, ώστε επιτέλους να συγκατανέψει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο εθνικό θέμα.

Το ΚΕΒΕ, που από την πρώτη στιγμή στήριξε τις συνομιλίες, στέκει δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποστηρίζει την προσπάθεια του για να επιλυθεί το πρόβλημά μας.

Σίγουρα δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε είμαστε υπεραισιόδοξοι. Όμως, εκτιμούμε ότι οι ευρύτερες γεωστρατηγικές και πολιτικο – οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή μας, ευνοούν μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού.
Πιστεύουμε ότι μια σωστή λύση στο κυπριακό θα δημιουργήσει πολύ θετικό κλίμα και στον ευρύτερο οικονομικό τομέα της Κύπρου.

Όπως γνωρίζετε, η οικονομία μας εισήλθε σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στη σωστή εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου, στα επιπρόσθετα μέτρα που λήφθησαν, στη συναίσθηση ευθύνης που έχει επιδειχθεί από όλους και σίγουρα στις πολλές πρωτοβουλίες που πήρε ο επιχειρηματικός κόσμος.

Μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, η Κύπρος κατάφερε να παρουσιάσει το β’ τρίμηνο του 2016 ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, να περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 108% του ΑΕΠ, να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 2% του ΑΕΠ και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα. Απόδειξη τούτου είναι οι συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης με πιο πρόσφατες αυτές της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, είδαμε βασικούς τομείς της οικονομίας μας να αντιδρούν θετικά και να σημειώνουν αξιόλογα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρω τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, ο οποίος το 2016 αναμένεται ότι θα σημειώσει ρεκόρ αφίξεων (μέχρι τον Ιούλιο είχαμε αύξηση 19.8% και 1.7 εκατ. τουρίστες) και σημαντική αύξηση στα έσοδα. Το αναμενόμενο «σπάσιμο» του φράγματος των 3 εκατ. αφίξεων μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι χαρακτηριστικό της βελτίωσης που παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας.

Θετικότερα, όμως κινούνται και οι τομείς της κτηματαγοράς, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου καθώς και των υπηρεσιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις θα συνεχίσουν τόσο για το υπόλοιπο του 2016, όσο και τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα που μας κληροδότησε η πολύχρονη οικονομική κρίση. Όπως ξέρετε, η χώρα μαστίζεται ακόμα από υψηλά επίπεδα ανεργίας (είναι στο 12.1%), από τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες (€27 δις. ή 45% των συνολικών πιστώσεων), από έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης της αγοράς, από υψηλό δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από μειωμένη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και άλλα.

Το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει σωρείαν πρωτοβουλιών προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Με παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στην Κεντρική Τράπεζα και άλλους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς, προσπαθούμε να υποδείξουμε τις λύσεις εκείνες που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις πιο βιώσιμες, τα νοικοκυριά πιο ενισχυμένα και την οικονομία πιο ανθηρή. Στις προσπάθειες μας αυτές, πολλές φορές, συναντούμε αδικαιολόγητες αιτιάσεις που αφορούν είτε γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε ξεπερασμένες νοοτροπίες, είτε αρνητικές διαθέσεις. Ανεξάρτητα, όμως, από τις δυσκολίες, το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου της οικονομίας μας, για μεταρρύθμιση των θεσμών και για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Παράλληλα, το ΚΕΒΕ, θα συνεχίσει να επιμένει στη συνέχιση της συγκρατημένης δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να μην επανέλθουν οι κίνδυνοι που παρολίγο να μας οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Σήμερα, από το επίσημο βήμα της γενικής συνέλευσης του ΕΒΕ Λάρνακας τονίζουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα που είναι πέραν των δυνατοτήτων και των αντοχών της οικονομίας. Οι όποιες αναπροσαρμογές μισθών πρέπει να συνάδουν με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της παραγωγικότητας. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν πρόκειται να δεχθούμε την χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων.
Στα πλαίσια αυτά, κάνουμε ξανά δημόσια έκκληση προς το συνδικαλιστικό κίνημα για να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη διεκδίκηση αιτημάτων. Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στις παλιές νοοτροπίες. Αντίθετα, αυτή η εξέλιξη, μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε πιο υπεύθυνα τα δημόσια οικονομικά, ώστε να ενισχύσουμε τους κύριους δείκτες που θα μας φέρουν τη στέρεα ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Παρά την οικονομική κρίση και τις πολλές δυσκολίες που περάσαμε, η πόλη του Ζήνωνα έδειξε αντιστάσεις και διατήρησε τις προοπτικές ανάπτυξης της τόσο στον τουρισμό, όσο και σε άλλους τομείς. Ο σχεδιασμός νέων έργων υποδομής και η περαιτέρω ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη της Λάρνακας.

Είμαστε σίγουροι ότι με την επινοητικότητα και τη μεγαλύτερη συμβολή του Επιμελητηρίου μας, η Λάρνακα θα μπορέσει να προσελκύσει ξένους επενδυτές, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προωθήσει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της.

Πιστεύουμε ότι διαθέτετε όλα τα αναγκαία εφόδια για να μετατρέψετε την πόλη σας σε μια σύγχρονη πολιτεία με σταθερή οικονομία και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στην προσπάθεια σας αυτή, το ΚΕΒΕ, όπως πάντα, θα είναι δίπλα σας υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία σας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λάρνακας, φίλο Όθωνα Θεοδούλου καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για τη μεγάλη συμβολή τους τόσο στην ανάπτυξη της πόλης της Λάρνακας όσο και στην ενίσχυση του Επιμελητηριακού Θεσμού και του ΚΕΒΕ.

Επίσης, ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τον Υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη για τη στήριξη που προσφέρει στα Επιμελητήρια και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντιπρόεδρο Τουρισμού του ΚΕΒΕ που προέρχεται από το ΕΒΕ Λάρνακας φίλο Ντίνο Λευκαρίτη για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς, τα απλά μέλη μας, που παραμένετε δίπλα στο Επιμελητήριο και από κοινού δίνουμε τη μάχη της ανάπτυξης και της προόδου.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στη γενική συνέλευση, σας ευχαριστώ πολύ.