Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Η Επιτροπή θα εισέλθει σε ένα εντατικό πρόγραμμα συζητήσεων των προϋπολογισμών επιμέρους υπουργείων και υπηρεσιών, με σκοπό να ολοκληρώσει την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής, στις 9:30 της ερχόμενης Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων, των δημοσιονομικών δεικτών και της οικονομικής πολιτικής, αλλά και να δώσει εικόνα της παρούσας δημοσιονομικής κατάστασης.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα, θα παρουσιαστεί στα μέλη της επιτροπής ο προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του προϋπολογισμού του γενικού λογιστηρίου, της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους.

Με επιστολή του προς τα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, κοινοποίησε το πρόγραμμα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ερωτήσεις των βουλευτών για ειδικά θέματα του προϋπολογισμού, θα πρέπει να τεθούν μέσω της γραμματείας μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, ώστε τα υπουργεία να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να αποστείλουν απαντήσεις εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Η πρώτη εβδομάδα εξέτασης του προϋπολογισμού θα κλείσει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου με τον προϋπολογισμό του γραφείου εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, του γραφείου επιτρόπου διοικήσεως και της αναθεωρητικής αρχής προσφυγών.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου με την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στόχος είναι να δοθεί για πρώτη φορά χρόνος για διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν ο προϋπολογισμός οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση στην ολομέλεια και να υπάρχουν λιγότερες τροπολογίες.

O προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει έσοδα ύψους €6.333 εκ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €6.424 εκ. το 2017, παρουσιάζοντας μείωση 1,4%.

Οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο και προϋπολογίζονται στα €6.545 εκ σε σύγκριση με € 6.647 εκ. το 2017.

Πρόκειται για το δεύτερο προϋπολογισμό που καταρτίζεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2016.