Νομίζετε ότι η κριτική των ξένων για το σχέδιο πολιτογραφήσεων είναι εντελώς αβάσιμη;

Νοιώθω πως η κριτική που γίνεται από τους ξένους είναι άδικη, αβάσιμη και ειδικότερα άδικη για το σχέδιο πολιτογραφήσεων που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σε ισχύ.

Οι ασφαλιστικές δικλίδες που προστέθηκαν πρόσφατα είναι επαρκείς για την προστασία του σχεδίου και για να πειστούν οι ευρωπαίοι ότι όλα είναι εντάξει;
Οι ευρωπαίοι αν δεν επιθυμούν οι ίδιοι να πεισθούν δεν θα πεισθούν ότι και να κάνουμε. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό και έγινε μετά από συνεργασία του CIPA, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στα σχέδια πολιτογράφησης οι οποίες είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Οι αλλαγές αυτές αφορούν την εποπτεία του σχεδίου, την εποπτεία των παρόχων, εμπερικλείουν κανόνες δεοντολογίας που αφορούν αυτούς που εμπλέκονται στα σχέδια, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκαν και οι διαφημίσεις διαβατηρίων. Είναι κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση, οι οποίες θωρακίζουν την αξιοπιστία του σχεδίου και προστατεύουν τον επενδυτή. Αν με ρωτάτε κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι αρκετές, θα σας απαντούσα πως θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες. Οι εισηγήσεις του CIPA περιείχαν και άλλες προτάσεις οι οποίες εκτιμώ πως θα μελετηθούν από τα αρμόδια υπουργεία προς υιοθέτηση. Θεωρώ πως πρέπει συνεχώς η Κυπριακή Δημοκρατία να εποπτεύει αυτά τα σχέδια και να κάνει κινήσεις και τροποποιήσεις προς δυο πυλώνες και άξονες. Πρώτον, τη θωράκιση αυτών των σχεδίων αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας όσο αφορά το σχέδιο κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης επενδυτών. Και ο δεύτερος πυλώνας είναι η προστασία των επενδυτών. Αυτοί οι δυο πυλώνες είναι κατεξοχήν οι πυλώνες που πρέπει να κινηθούμε ώστε να μένει το όνομα της χώρας μας αλώβητο.

Η φιλοσοφία των τροποποιήσεων δηλαδή στο σχέδιο κινούνται στους πιο πάνω πυλώνες;
Οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στα σχέδια έχουν αυτό τον σκοπό και ορθά έχουν προστεθεί στους κανονισμούς των σχεδίων της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης. Μπορούν να γίνουν και άλλα ακόμα. Υπάρχουν προτάσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει ποιές θέλει να υιοθετήσει. Επαναλαμβάνω όμως πως η κριτική που γίνεται από το ξένο Τύπο εναντίον των σχεδίων κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άδικη και υποβολιμαία.

Υπάρχουν δηλαδή σκοπιμότητες εκ μέρους των ξένων;
Σίγουρα υπάρχουν σκοπιμότητες οι οποίες πηγάζουν από τον ανταγωνισμό. Να σας πω ότι τα δικά μας σχέδια απαιτούν πραγματική επένδυση 2 και 2,5 εκ. ευρώ από το άτομο που επιλέγει να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα. Σχέδια άλλων χωρών δεν προϋποθέτουν επένδυση, προϋποθέτουν εισφορά με ένα πολύ μικρό ποσό. Το δικό μας κράτος, σε αντίθεση με άλλες χώρες ,δεν εισπράττει απ’ ευθείας ούτε σεντ από αυτή τη διαδικασία. Στη δική μας περίπτωση τα λεφτά των επενδυτών μπαίνουν στην πραγματική οικονομία, μέσω της αγοράς ακινήτων και άλλων μορφών επενδύσεων, από τις οποίες το κράτος δικαιολογημένα παίρνει κάποιο μερίδιο υπό μορφή φόρων, όπως συμβαίνει σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας. .

Όμως στην περίπτωση της Μάλτας τα ξένα λεφτά πάνε σε ένα κρατικό ταμείο. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο και στην περίπτωση της Κύπρου, ώστε κάποιο ποσοστό από αυτά τα λεφτά να ασκεί και κάποια κοινωνική πολιτική;
Αν γινόταν αυτό τότε το κράτος θα κατηγορείτο ότι θησαυρίζει πουλώντας διαβατήρια. Συνειδητά δεν θέλει ο υπουργός Οικονομικών την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Δεν θέλει το κράτος να παίρνει λεφτά από αυτά τα σχέδια. Το σχέδιο της Κύπρου όμως επιτρέπει και επενδύσεις σε τομείς πέραν των ακινήτων όπως σε επιχειρήσεις. Όπως ανέφερα και προηγουμένως το κράτος εισπράττει κάποια χρήματα υπό μορφή φόρων πχ ΦΠΑ επί των πωλήσεων ακινήτων τα οποία καταλήγουν βεβαίως στα κρατικά ταμεία. Αυτό το οποίο γίνεται, και είναι λάθος, είναι η μεγάλη συζήτηση που γίνεται στα ΜΜΕ αλλά και η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων επενδυτών. Δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί αυτή η λανθασμένη δημοσιοποίηση ονομάτων επενδυτών; Αυτό δεν είναι διαφάνεια είναι κουτσομπολιό.

Άρα βλέπετε να υπάρχουν και ευθύνες στη Βουλή από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επενδυτών;
Σίγουρα, ευθαρσώς σας λέω πως ήταν μια κακή κίνηση η δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών που εξασφάλισαν Κυπριακή ιθαγένεια μέσω του σχεδίου. Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η δημοσιοποίηση; Δηλαδή προσπαθούμε να καταστρέψουμε το σχέδιο; Το ΚΕΒΕ και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού διαφωνώ έντονα με αυτό το ζήτημα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που έρθει αύριο η Ε.Ε και μας πει ότι πρέπει να το διακόψουμε; Τι κάνουμε τότε;
Γιατί να το διακόψουμε; Οι άλλες χώρες δεν διαθέτουν παρόμοια σχέδια πολιτογραφήσεων; Και βέβαια διαθέτουν. Οι πλείστες χώρες της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν σχέδια πολιτογράφησης. Αυτό το οποίο συμβαίνει με την Κύπρο είναι επειδή η χώρα μας είναι ένας ελκυστικός προορισμός πολλοί ή έστω κάποιοι προτιμούν να πάρουν το διαβατήριο από την Κύπρο ακόμα και αν το κυπριακό σχέδιο πολιτογράφησης είναι πιο ακριβό από άλλες χώρες. Επειδή είμαστε ελκυστικός προορισμός πρέπει να λειτουργεί εναντίον μας; Αυτή η πολεμική που γίνεται κατά εποχές από δημοσιογράφους κάποιων ξένων εφημερίδων είναι υποβολιμαία. Δυστυχώς, κάποιοι ανταγωνιστές ενοχλούνται από το γεγονός ότι είμαστε ελκυστικός προορισμός. Θεωρώ λοιπόν ότι το δικό μας είναι από τα πιο αξιόπιστα διότι επαναλαμβάνω το κράτος δεν παίρνει λεφτά.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε για να αντεπεξέλθουμε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Τώρα που μπήκαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα έπρεπε λογικά να το περιορίσουμε οι ίδιοι και να βρούμε πιο βιώσιμες στρατηγικές για προσέλκυση επενδύσεων;
Το ένα με το άλλο δεν είναι ανταγωνιστικά. Το ότι έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δε σημαίνει ότι αυτόματα έχουμε λύσει και όλα τα προβλήματα. Τα σχέδια αυτά βοηθούν και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει συνεχώς να βρίσκουμε νέους τρόπους προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων. Προσέλκυση επενδύσεων στα επενδυτικά ταμεία (funds), στα πανεπιστήμια, στη ναυτιλία, την ενέργεια δεν είναι στρατηγικές επενδύσεις; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και να βρούμε τρόπους για πάταξη της γραφειοκρατίας. Χωρίς τη δημιουργία του εν λόγω Υφυπουργείου με οριζόντιες εξουσίες δεν θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία πράγμα το οποίο θα μας κρατά καθηλωμένους. Γραφειοκρατία και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης είναι τα δυο μας μειονεκτήματα. Φανταστείτε να μην είχαμε την γραφειοκρατία πόσες άλλες επενδύσεις θα προσελκύαμε.