Αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα που απασχολούν το Επιμελητήριο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού πρόσθεσε είναι η μόνη οδός για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και την επανένωση της πατρίδας μας, στα πλαίσια μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για το άνοιγμα της πόλης παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών, όμως η τουρκική πλευρά συνδυάζει το όλον ζήτημα με την αναγνώριση του αεροδρομίου της Τύμπου, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά.

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, από την κίνηση ΕΚ και ΤΚ Αμμοχωστιανών για τον ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης και εισηγήθηκαν τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την προετοιμασία του εδάφους σε περίπτωση ανοίγματος της πόλης.

Περαιτέρω συζητήθηκε το κόστος της λύσης, αλλά και το κόστος της μη λύσης το οποίο επιβαρύνει κυρίως τους εκτοπισθέντες και έγινε εισήγηση εκ μέρους του ΕΒΕΑ, η σύσταση ειδικού ταμείου για την ισότιμη κατανομή των βαρών της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιώργος Μαυρουδής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ενημέρωση και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και εξέφρασε τη στήριξη του Επιμελητηρίου στις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού.