Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητά μέλη του ΚΕΒΕ, φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ. Η παρουσία σας μας τιμά.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, που παρά το πολύ βεβαρημένο πρόγραμμά του είναι και σήμερα μαζί μας. Επιβεβαιώνει έτσι τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στα θέματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Η συνέλευση αυτή πραγματοποιείται σε μια καθοριστική περίοδο, με ταυτόχρονες σημαντικές εξελίξεις πρώτα στο κυπριακό, αλλά και στην οικονομία, στον ενεργειακό τομέα και σε περιφερειακά θέματα που άμεσα ή έμμεσα μας επηρεάζουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο κυπριακό, μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα κομβικό σημείο.

Το ΚΕΒΕ, στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθειά του για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό. Αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο απ” όλους, τονίζουμε τη μεγάλη υπευθυνότητα, σύνεση και ενότητα που απαιτούνται σ’ αυτή την κρίσιμη φάση.

Η θέση του ΚΕΒΕ είναι ξεκάθαρη. Μία βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικές προϋποθέσεις ανάπτυξης για τις δύο κοινότητες του νησιού. Πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον οικονομικό τομέα, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Έγιναν βήματα μπροστά. Με ισχυρή πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, η Κύπρος έβαλε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και οι θυσίες των πολιτών έπιασαν τόπο. Καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο πριν τον προβλεπόμενο χρόνο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα προχώρησε σε μεγάλο βαθμό η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και το επιχειρηματικό κλίμα εξελίσσεται θετικά.

Ενδεικτική της προόδου είναι η επαναφορά της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης που, για το 2016, υπολογίζεται και μέχρι 3%, πολύ πιο ψηλά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε κάτω του 2%, ενώ ο Προϋπολογισμός που παρουσίασε για το 2017 η κυβέρνηση είναι πρακτικά ισοσκελισμένος, δημιουργώντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος. Βήματα έχουν γίνει και στο σημαντικό ζήτημα της ανεργίας που κινείται πτωτικά στο 12%. Το κυριότερο πρόβλημα, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 108% του ΑΕΠ.

Το ΚΕΒΕ, εισηγείται να ετοιμαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο με χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής του χρέους. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει με λεπτομερείς υπολογισμούς και εναλλακτικά σενάρια, τις υποχρεώσεις μας, τις ετήσιες δόσεις μας, τις δυνατότητες αποπληρωμής, τις πηγές εξεύρεσης των χρημάτων και το χρόνο μείωσης του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ, όπως προνοεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Χειροπιαστό αποτέλεσμα της μείωσης του δημοσίου χρέους θα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας, κατά την κορύφωση της κρίσης, βρέθηκε 12 μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σήμερα δύο μόνο βαθμίδες μας χωρίζουν από αυτή. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα αλλάξει τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας, συμβάλλοντας στην ευκολότερη χρηματοδότηση από τις αγορές, τη διεύρυνση των επιλογών και τη βελτίωση των όρων δανειοδότησης. Έτσι στην πράξη βελτιώνουμε τη διεθνή εικόνα της οικονομίας μας και στηρίζουμε τη θέση μας σαν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Και ξέρουμε καλά πως όταν έρχονται επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, κινείται η οικονομία και ενισχύεται η κοινωνία.

Και κάτι ακόμα. Όταν μια χώρα ελέγχει το δημόσιο χρέος της, προφυλάσσει την ανεξαρτησία της οικονομίας της. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ο τραπεζικός τομέας έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης. Αν και ήδη έχει υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές, χρειάζεται να γίνει πιο ευέλικτος και πιο αποτελεσματικός. Κατανοούμε τις δυσκολίες με το καυτό πρόβλημα των €24.0 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις αυξημένες προβλέψεις, την ανάγκη για περαιτέρω εξυγίανση και την υποχρέωση συμμόρφωσης των τραπεζών σε ένα αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Το κράτος έχει δώσει νομοθετικά και άλλα εργαλεία στις τράπεζες, ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν την έκθεσή τους σε προβληματικά δάνεια. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ζητά από τις τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, πιο αποτελεσματικές στο διακανονισμό παλαιών επιχειρηματικών δανείων, πιο ευρηματικές σε νέα σχέδια προς την αγορά, πιο υποστηρικτικές σε επενδύσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις, αλλά και πιο ορθολογικές με τις χρεώσεις τους. Τώρα είναι η δική τους σειρά να στηρίξουν με τις πράξεις και ενέργειες τους όλους όσοι στάθηκαν δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν. Δεν νοείται ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες. Αλλά και δεν γίνεται να έχουμε ισχυρές τράπεζες χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις.

ΑΛΛΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας κινούνται προς την επιθυμητή κατεύθυνση και αυτό μας ενθαρρύνει. Ο τουρισμός, με την πολύ καλή φετινή του επίδοση λόγω και των γεωπολιτικών συγκυριών, έχει στηρίξει όχι μόνο τις επιχειρήσεις του τομέα, αλλά ολόκληρη την οικονομία. Το ΚΕΒΕ υποστηρίζει τον καταρτισμό ενός 10ετούς προγράμματος δράσης που να καλύπτει όλες τις πτυχές, όπως είναι η εποχικότητα, η βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με νέες αγορές, η καλαισθησία των πόλεων, η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων και η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των τουριστών.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, επενδύοντας σε νέα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και στη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το εμπόριο χονδρικό και λιανικό έχει κάνει βήματα μπροστά και σιγά – σιγά ανακάμπτει. Με την ενίσχυση της κατανάλωσης και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο το εμπόριο θα κινηθεί ακόμα πιο θετικά τα επόμενα χρόνια.

Η αγορά ακινήτων, παρουσιάζει αισθητές τάσεις βελτίωσης, κυρίως με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι αγοραστές. Η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική μέτρων και κινήτρων παρατείνοντας τα υφιστάμενα κίνητρα που όντως έχουν αποδόσει, γιατί η κτηματαγορά συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την εξασφάλιση από το Υπουργείο Εσωτερικών Τεχνικής Βοήθειας για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου της πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας.

Άλλοι τομείς, όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η ναυτιλία, βρίσκονται σε μια θετικότερη πορεία, που αναμένουμε να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Μια πολύ σημαντική θετική εξέλιξη που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας την ερχόμενη Παρασκευή. Μέσα από τέτοιες συμφωνίες προσδοκούμε σημαντικά επενδυτικά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία και είναι ένα παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εργαζόμαστε με σχέδιο.

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας. Με την απόφαση αυτή που αποτελούσε πάγιο αίτημα και του ΚΕΒΕ αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ώθηση σε δυο νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας. Το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει και σε πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στη Μεταποιητική Βιομηχανία και στην ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων με την παροχή περισσότερων κινήτρων σε αυτές. Ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Χαιρετίζουμε την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου και ζητούμε την ψήφισή του το ταχύτερο δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει έμφαση σ’ αυτούς τους τομείς και στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Στην Κύπρο διαθέτουμε πολλούς νέους επιστήμονες, έχουμε τις υποδομές και τις προοπτικές για τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανοίγουν προοπτικές και δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους.

Ένας καινούργιος, ιδιαίτερα υποσχόμενος τομέας, που άρχισε να δημιουργεί εισοδήματα για τον τόπο και να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας, είναι αυτός της ενέργειας. Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη σύναψη τριμερών ή πολυμερών συνεργασιών με γειτονικές χώρες, καθώς και την προώθηση της διαδικασίας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων στον κόσμο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η βελτίωση της εικόνας της οικονομίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και τις πληγές που μας άφησε η οικονομική κρίση. Ακόμα, υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται λόγω της ανεργίας και επιχειρήσεις που πιέζονται λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να επιλύσουμε και αυτά τα προβλήματα επενδύοντας ταυτόχρονα στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι ανάγκη να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, σύγχρονη και εξωστρεφή οικονομία, ικανή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και να αντέχει στο διεθνή ανταγωνισμό.

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Την ίδια ώρα, επιβάλλεται σύνεση στη διαχείριση των αυξανόμενων νέων συνδικαλιστικών αιτημάτων. Το ΚΕΒΕ διαχρονικά υποστηρίζει πως μέτοχοι στην οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι. Γιατί αυτό προσθέτει τελικά αξία στην ίδια την οικονομία και στην κοινωνία. Όμως την περίοδο αυτή, αμέσως μετά την έξοδο από τη βαθιά κρίση και με δεδομένη τη διεθνή μεταβλητότητα των οικονομικών συνθηκών, χρειάζεται μέτρο και προσοχή. Στόχος να μην οδηγηθούμε και πάλι σε δημοσιονομικά αδιέξοδα και στα όσα τραγικά βιώσαμε το 2013. Όλοι μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η έξοδος από το Μνημόνιο δεν σημαίνει αυτόματα και επαναφορά των δεδομένων της προ κρίσης περιόδου. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα και επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Να μην αφήσουμε λανθασμένες αποφάσεις να υπονομεύσουν τα όσα πετύχαμε όλοι μαζί.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, στα χρόνια της κρίσης, έδειξε υπευθυνότητα και συνέβαλε στην πλατιά κοινωνική συναίνεση. Το καλούμε και τώρα που μπροστά μας αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις να προτάξει και πάλι την υπευθυνότητα και να δει τη μεγάλη εικόνα του συνόλου της κοινωνίας. Διεκδικήσεις που τα δημόσια οικονομικά και η επιχειρηματική πραγματικότητα δεν μπορούν να αντέξουν, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΙΗΣΕΙΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Τόσο συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και πολιτικές δυνάμεις, χρειάζεται να επανεξετάσουν τις θέσεις τους για τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι πια καιρός να σταματήσουν να θέτουν εμπόδια στον εκσυγχρονισμό και στην εξέλιξη των ημικρατικών οργανισμών που θα φέρουν οφέλη και για τους ίδιους τους οργανισμούς και για τους καταναλωτές. Είναι πια καιρός να κοιτάξουμε μπροστά, πέρα από αναχρονιστικές αντιλήψεις και αγκυλώσεις. Η αλλαγή είναι απαίτηση επιβίωσης. Και η πολιτεία πρέπει να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που κατά την άποψή της υπηρετούν καλύτερα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Και αν αυτό υπηρετείται από την αποκρατικοποίηση, μερική ή ολική, αυτό να πράξει.

Ένα άλλο σημαντικό πεδίο δράσης είναι αυτό των μεταρρυθμίσεων. Η καθυστέρηση στην έγκριση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία καθηλώνει τις όποιες προσπάθειες και προοπτικές εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής, συντηρεί τη γραφειοκρατία και διαιωνίζει την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Όλα αυτά ταλαιπωρούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το κράτος, προσθέτουν αχρείαστο κόστος στην οικονομία και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα μας. Καλούμε τη Βουλή να αντιληφθεί τη σημασία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. Το ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας της κρατικής μηχανής πρέπει να γίνει σύγχρονο, ευέλικτο και διάφανο που να επιβραβεύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα αυτών που το υπηρετούν, μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης.

Για το ΚΕΒΕ δεν νοείται η παραχώρηση οποιονδήποτε μισθολογικών αυξήσεων, προαγωγών ή αναβαθμίσεων θέσεων, χωρίς την εκ των προτέρων ψήφιση της εν λόγω μεταρρύθμισης.

ΓεΣΥ

Σε σχέση με το ΓεΣΥ, το σύνολο της κοινωνίας απαιτεί καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Και όλοι αναγνωρίζουμε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και τη Βουλή να προχωρήσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα στο θέμα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και της ανάγκης για σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Αυτό να γίνει και στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, βάσει διεθνώς αποδεκτών ιατρικών πρωτοκόλλων, πριν την τελική απόφαση για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Προτείνουμε επίσης στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της για αποκλεισμό του πολυασφαλιστικού συστήματος. Αν δεν διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, τότε ούτε τη δημόσια υγεία θα αναβαθμίσουμε, ούτε τους πολίτες θα εξυπηρετήσουμε, ούτε την οικονομία θα προφυλάξουμε από ορατούς κινδύνους. Κρούουμε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους να θέσουν το ΓεΣΥ πέρα και πάνω από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή συνδικαλιστικό συμφέρον και να επιδείξουν συλλογικότητα, υπευθυνότητα και πνεύμα συνεργασίας, για να πετύχει αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Εξ’ ίσου σημαντική και επιτακτική, θεωρεί το ΚΕΒΕ την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων της σημερινής και των επόμενων γενεών, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του 2013 και το κούρεμα κυρίως των Ταμείων Προνοίας. Επί του θέματος καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση αναλύοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του πλαισίου που αφορά στον τρόπο λειτουργίας και σωστής εποπτείας των συνταξιοδοτικών ταμείων. Η όποια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους για μη διασφάλιση επαρκούς και αξιοπρεπούς σύνταξης για τους εργαζόμενους.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας. Με δεδομένη την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο δικαιοσύνης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σοβαρή υστέρηση στην ταχύτητα απονομής της. Σε μία σημαντική οικονομική πτυχή, αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αλλά και των ίδιων των κυπρίων στο σύστημα και επηρεάζει την ελκυστικότητα της χώρας μας. Το ΚΕΒΕ επαναφέρει την εισήγησή του για δημιουργία εμπορικών δικαστηρίων καθώς και την επέκταση του θεσμού της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας, ως εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κυπριακή οικονομία διαχρονικά επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Σήμερα, το περιβάλλον είναι ασταθές. Η πολύχρονη κρίση στην περιοχή μας, η αβεβαιότητα στις οικονομίες της Ευρώπης, οι δημοσιονομικές και νομισματικές ανισορροπίες διεθνώς, αναντίλεκτα επηρεάζουν την οικονομία μας.

Αναφορικά με το Brexit το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει την εισήγηση του για σύσταση ομάδας ειδικών που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους αναγκαίους χειρισμούς.

Η ουσία είναι πως, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να κάνουμε εκείνες τις ενέργειες που αξιοποιούν τις ευκαιρίες και περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Φίλες και φίλοι,
Μια οικονομία για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται ένα επινοητικό, δυναμικό, και ευέλικτο ιδιωτικό τομέα. Στη δική μας περίπτωση, η ζωή έχει αποδείξει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν και είναι πάντα στο επίκεντρο των προκλήσεων. Όμως, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν επιτρέπουν να κινηθούμε με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Επιπροσθέτως δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικό αντίκρισμα.

Αναφέρομαι στη γραφειοκρατία του δημοσίου, στις πολλές και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας φορολογίες, στα αντικίνητρα και στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία μας, στην έλλειψη επαρκών υποδομών, στις καθυστερήσεις σε έργα ανάπτυξης, στα φαινόμενα διαπλοκής στο δημόσιο τομέα που τα μέλη μας βιώνουν καθημερινά.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες είτε ναυάγησαν, είτε μπήκαν στο συρτάρι, γιατί οι υπηρεσίες του κράτους αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα. Σε μια εποχή, που καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι αδιανόητο να μην παίρνουμε εκείνα τα μέτρα που τις διευκολύνουν. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τις ανάλογες οδηγίες στις υπηρεσίες του κράτους, ώστε να τερματιστεί μία αρνητική πραγματικότητα που πλήττει την οικονομία.

Ο επιχειρηματικός κόσμος μέσω του ΚΕΒΕ έχει ζητήσει από την πολιτεία να υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες:

  • Άμεση συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων
  • Εντατικοποίηση της προσπάθειας και αύξηση των κονδυλίων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων
  • Επίσπευση των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής
  • Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και περαιτέρω ελευθεροποίηση της οικονομίας
  • Βελτίωση των υποδομών στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές
  • Ενίσχυση των νέων τομέων, όπως είναι η έρευνα, η καινοτομία, η υψηλή τεχνολογία
  • Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
  •  Χρονική παράταση μέτρων και κινήτρων που απέδωσαν καρπούς
  • ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Αγαπητά μέλη,
Το ΚΕΒΕ, κατά τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, ανέλαβε πλήθος πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο απαιτητικές προκλήσεις και με κλειστές τις οδούς της τραπεζικής ρευστότητας, κινηθήκαμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, και να βοηθήσουμε τα μέλη μας.

Οι προσπάθειες αυτές έφεραν αποτελέσματα. Σήμερα, είμαστε όλοι πιο αισιόδοξοι για το αύριο. Βλέπουμε καθαρότερα τον ορίζοντα μπροστά μας.

Το ΚΕΒΕ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της οικονομίας, απαραίτητη προϋπόθεση για να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή. Με πρωτοβουλίες, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου, προβάλλουμε σταθερά τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων.

Η στήριξη στο ΚΕΒΕ και στα Επιμελητήριά μας, είναι δύναμη εμπιστοσύνης για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης και της προόδου.

Φίλες και φίλοι,

Η Κύπρος σήμερα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες παράλληλες προκλήσεις με ξεχωριστή σημασία: Της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας και των εξελίξεων στο κυπριακό.

Θεωρούμε ότι η διαχείριση που γίνεται από την κυβέρνηση και στα δύο θέματα είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους. Όσο και αν κάποιες αλήθειες ενοχλούν, πρέπει να ακουστούν.

Η ανάπτυξη του τόπου δεν θα έλθει μέσα από την εσωστρέφεια, τις ανούσιες αντιδράσεις και την οχύρωση πίσω από παρωχημένες αντιλήψεις. Η ανάπτυξη θα γίνει πράξη, αν γίνουμε πιο εξωστρεφείς ως οικονομία, αν λειτουργήσουμε με συλλογικότητα και συνεργασία στα ζωτικά θέματα και αν εκσυγχρονίσουμε τις δομές της οικονομίας μας.

Για το ΚΕΒΕ, ζωντανή οικονομία είναι η υγιής οικονομία. Δεν πρόκειται λοιπόν να συμβιβαστούμε με αναχρονιστικές παθογένειες και νοοτροπίες που επιδιώκουν να κρατήσουν τον τόπο στο παρελθόν. Το ΚΕΒΕ προκρίνει το δρόμο της μεταρρύθμισης, της προόδου, της εξέλιξης και του μέλλοντος. Βλέποντας μπροστά διασφαλίζουμε το σήμερα. Η νέα οικονομία θέλει γερές βάσεις. Και χρειάζεται σύγχρονα υλικά για να χτιστεί.

Το μήνυμα μας προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ξεκάθαρο:

Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Τώρα, είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Προτού ολοκληρώσω την ομιλία μου, οφείλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων μας που με τους κόπους και τις θυσίες τους κινούν την κυπριακή οικονομία. Και της δίνουν ρεαλιστική θετική προοπτική.

Η δύναμη διεκδίκησης των Επιμελητηρίων, πηγάζει από τα μέλη τους. Όσο έχουμε δυνατά Επιμελητήρια μπορούμε να είμαστε πιο ουσιαστικοί στην επίλυση θεμάτων των μελών μας.

Ευχαριστίες θέλω να εκφράσω στους συναδέλφους Αντιπροέδρους του ΚΕΒΕ, στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου για τη στενή και αγαστή συνεργασία μας. Ακόμα ευχαριστώ όλους τους Προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων των Τοπικών Επιμελητηρίων και των Επαγγελματικών Συνδέσμων για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κυβέρνηση, τη Βουλή, τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλες τις κρατικές υπηρεσίες για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας προς όφελος του τόπου.

Ευχαριστώ το Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή καθώς και τον Επίτιμο Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Λοϊζίδη. Η συνεισφορά και των δύο σ΄ αυτά τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τέλος, ευχαριστώ όλο το προσωπικό του ΚΕΒΕ των Τοπικών Επιμελητηρίων και των Επαγγελματικών Συνδέσμων καθώς και τους εξωτερικούς συμβούλους και συνεργάτες μας για τη σκληρή εργασία τους, ώστε ο Επιμελητηριακός θεσμός να βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση της Πολιτείας και της κοινωνίας για 89 συνεχή έτη.

Σας ευχαριστώ πολύ.