Σε νέο επίπεδο έχει εισέλθει η επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στη Λεμεσό και στο Τελ Αβίβ, μετά την επιτυχή περάτωση επίσκεψης στην Ισραηλινή πόλη αποστολής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ Κώστα Γαλαταριώτη και τον Αντιπρόεδρο αρμόδιο για θέματα Διεθνών Σχέσεων Ήρω Μιλτιάδους.

Η αποστολή, με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού επιχειρήσεων από εξειδικευμένους τομείς της οικονομίας, που επιλέγηκαν σε στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο του Τελ Αβίβ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει στη Λεμεσό τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο προνοεί για ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών όχι μόνο ανάμεσα στα Επιμελητήρια ως οργανωμένα σύνολα, αλλά και ανάμεσα στις επιχειρήσεις-μέλη των δύο οργανισμών.

Τα μέλη της αποστολής του ΕΒΕΛ έτυχαν θερμής υποδοχής στο Επιμελητήριο του Τελ Αβίβ, με τον Πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου Uriel Lynn να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πορεία συνεργασίας που είχε από κοινού χαραχθεί με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ Κώστα Γαλαταριώτη συνεχίζει απαρέγκλιτα και με ταχείς βηματισμούς προς την κατεύθυνση σύναψης ουσιαστικών συμφωνιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο πόλεων. Ο κ. Lynn, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ισραηλινών Επιμελητηρίων, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τη Λεμεσό, όπως και ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ γενικότερα, επαναλαμβάνοντας την εισήγηση του για «Ισραήλ-Κύπρος, δύο χώρες μία οικονομία», πρόταση που έχει κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Στην αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού εξήρε τη συνεχή ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Γαλαταριώτης αναφέρθηκε στη γνωστή Κινεζική ρήση ότι «μια πορεία χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα πρώτο βήμα», σημειώνοντας πως σε ότι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια και στα μέλη τους, η πορεία που άρχισε από την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Lynn το Νοέμβριο του 2015 και επισημοποιήθηκε με τη υπογραφή πρωτοκόλλου τρεις μήνες αργότερα συνεχίζει προς τα εμπρός και η αποστολή του ΕΒΕΛ στο Τελ Αβίβ αποτελεί ένα ακόμη σταθμό προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Παρούσα στη συνάντηση στο Επιμελητήριο του Τελ Αβιβ ήταν και η πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ, Θεσσαλία-Σαλίνα Σιάμπου, η οποία σε χαιρετισμό της εξήρε τα όσα ήδη έχουν επιτευχθεί σε επίπεδο διμερών διακρατικών σχέσεων, σημειώνοντας επιπλέον ότι η πρωτοβουλία των δύο Επιμελητηρίων είναι άξια επαίνου και συνάδει πλήρως με τον στόχο της αξιοποίησης όλων των ευκαιριών προς αμοιβαίο όφελος.

Μετά την περάτωση των εισαγωγικών τοποθετήσεων, ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη της αποστολής του ΕΒΕΛ και ενδιαφερόμενες Ισραηλινές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σημειώνεται ότι στη αποστολή του ΕΒΕΛ εκπροσωπήθηκε και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου ο Πρύτανης συναντήθηκε με αριθμό τεχνολογικών και ερευνητικών ιδρυμάτων του Ισραήλ. Επίσης μέλη της αποστολής του ΕΒΕΛ είχαν την ευκαιρία επί τόπου επίσκεψης σε ιδρύματα/επιχειρήσεις συναφή με τους τομείς των δραστηριοτήτων τους.

Ακολούθως το Επιμελητήριο του Τελ Αβιβ φιλοξένησε την αποστολή του ΕΒΕΛ σε δεξίωση, στην παρουσία 100 και πλέον προσκεκλημένων.

Σημειώνεται ότι η αποστολή του ΕΒΕΛ στο Τελ Αβίβ, την οποία συνόδευαν ο επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ήταν η πρώτη του είδους της και θα ακολουθήσουν και άλλες με σκοπό να καλυφθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το όλο φάσμα οικονομικής δραστηριότητας εντός του οποίου διακρίνονται προοπτικές οικονομικών συνεργασιών.